Politica

Cine este “statalist” în Republica Moldova?


Presa de stânga utilizează în ultiml timp un „neologism” interesant, împrumutat din limba rusă. Este vorba de „statalist”, care este utilizat în calitate de antonim pentru „unionist” sau sinonim cu „patriot”. Desigur, această interpretare eronată vine din tentativa nereuşită de a împărţi societatea în cei care sunt „apărători ai patriei” şi „duşmanii patriei”.

În limba rusă termenul are totuşi alt sens. «Государственик» – statalistul este adeptul centralizării, a consolidării unui regim autoritar şi oligarhic pe fundamentul unei viziuni conservatoare de dreapta[1]. Opusului, “государственик” este “народник”“populistul” (un termen nu neapărat negativ, în orice caz, putem utiliza şi termenul românesc de “poporanist”), politicianul care este promotorul intereselor poporului, a democratizării şi slăbirii puterii centrale. De regulă „poporanişti” sunt reprezentaţi de mişcările de stânga şi liberali.

În SUA “statalişti”, spre exemplu, sunt consideraţi adepţii Partidului Republican, iar “populişti” adepţii Partidului Democrat. În Rusia „statalişti” sunt reprezentaţi de partidul Edinaia Rossia şi administraţia prezidenţială, în timp ce „populiştii” sunt consideraţi cei din „opoziţia parlamentară” (comuniştii şi liberal-democraţii).

În Republica Moldova, aflânduse în opoziţie, PCRM se poziţionează  mai curând drept un partid “populist”, nu “statalist”. Conform evoluţiei vieţii politice, aş tinde săi consider mai mult „statalişti” pe cei din PLDM şi PD.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s