Fără categorie

Înţelepţii şi şmecherii


Ceva zile în urmă în cadrul unei emisiuni a unui post de televiziuni moderatoarea a propus un subiect de discuţi neinspirat: „sunt moldovenii deştepţi?”.  Bine, nu mă voi opri asupra formulării întrebării, gafa este cât nu se poate de vizibilă. Mai interesantă este concluzia de la finele emisiunii la care au ajuns „intelectualii” localnici:  „cu adevărat intelegent este ăla şmecher”. Mă rog, aşa rezultă din definiţia dată de un psihilog localnic, prezent în platou – „intelegent este omul care îşi poate utiliza cunoştinţele pentru rezolvarea anumitor probleme”. Cu alte cuvinte, Einstein este un prost şi jumătate pentru că nu a ştiut să deschidă un „MMM”, Eminescu e prost pentru că nu a ajuns un ditamai deputat şi să-şi croiască o bucată de avere.

Tovarăşii intelectuali au uitat de elementele importante ale înţelepciunii: raportare la nişte valori, raportare la societate, raportare la generaţiile trecute şi cele viitoare. Aceste sunt lucruri la care un şmecher nu are acces, întrucât viaţa lui se rezumă la nişte strategeme mărunte şi temporare. Înţeleptul crează, şmecherul parazitează. Înţeleptul se ridică deasupra lumii, pe când şmecherul se bălăceşte în subsolul ei.

Înţeleptul este un leu – un rege al faunei, mândru şi frumos, şmecherul este un şobolan – alunecos şi scârbos.

Aceste lucruri elementare nu au fost enunţate de niciun invitat. Niciun intelectual nu a sărit în apărarea calităţii sale de intelectual – poate pentru că toţi aceştia se complac în postura de şmecheri?

Anunțuri
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s