discriminare

Şocant! Un caz de rasism şi incitare la discriminare în sânul „nediscriminanţilor”!


Când mi-a apărut în faţă titlul „Moldova este comparată cu o țară africană”, mi-am spus că ar fi şi asta o variantă. Poate, cine ştie, există ceva date, cifre care ne ridică la nivelul unor ţări precum Africa de Sud, să zicem. Am citit despre câteva tratamente neprietenoase faţă de câţiva străini (ceea ce se poate întâmpla şi cu orice localnic) şi despre nişte rapoarte ale unor structuri birocratice, care consideră că în Republica Moldova ar exista cazuri de „rasism”.

Cât nu am stăruit să caut, nu am dat de nicio informaţie care ar compara un fenomen social din Republica Moldova cu unul similar dintr-un stat de pe continentul African. La un moment dat am realizat ceea ce m-a lăsat mască. Şocant, dar adevărat! Autoarea a utilizat termenul de „african” în sensl peiorativ, ca sinonim pentru „sălbatic”,  „inferior”, „degradant”. Pornit de sentimente nobile de responsabilitate civică, m-am adresat într-un comentariu autoarei (Natalia Ghilaşcu), care luptă stăruitor cu discriminarea şi intoleranţa, sugerând să nu folosească expresii rasiste, înjositoare şi degradante în adresa persoanelor de pe alte continente. În scurt timp, termenul „Moldova este comparată cu o țară africană” a fost înlocuit cu „Moldova este comparată cu Africa la capitolul xenofobiei”.

Uite aşa am combătut eu un caz barbar şi ieşit din comun, care m-a lăsat fără cuvinte – incitare la discriminare şi ură rasială. Slava Domnului, legea nediscriminarea va intra în vigoare abia din anul 2013, iar doamna Natalia Ghilaşcu va scăpa nepedepsită. Fiţi de acord, ar fi ruşinos să fie sancţionaţi pentru incitare la discriminare tocmai cei care luptă cu jertfire de sine cu acest fenomen.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s