Politica, Securitatea naţională

Strategia „paşilor mici” s-a autoconsumat. Avem nevoie de o nouă strategie în problema transnistreană


Unica normă legală care stabileşte aceste limite negocierilor cu partea transnistriană este „Legea cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic al localităţilor din stânga Nistrului”. Odată cu adoptarea acestei norme, regiunea transnistriană nu mai este „o entitate nerecunoscută”, ci una chiar foarte recunoscută – Chişinăul o recunoaşte în calitate de unitate teritorială autonomă în componenţa statului unitar Republica Moldova, în cadrul căreia Consiliul Suprem de la Tiraspol, în calitatea sa de organ legislativ local, este recunoscut de Chişinău, iar Evghenii Şevciuc este un guvernator local, asemenea başcanului găgăuz.

Chişinăul a recunoscut Constituţia regiunii transnistriene, însemnele acesteia, cele trei limbi oficiale, propriile însemne dar şi dreptul asupra resurselor minerale din regiune şi la o politică externă proprie, fără a partaja puterea politică centrală. O autonomie mai largă decât ceea ce prevede cadrul legal existent al Republicii Moldova, pur şi simplu, nu este reală şi nici posibilă. Orice negociere care ar ieşi din limitele stabilite de această lege ar fi ilegale. Orice tentativă de a partaja puterea politică centrală cu Tiraspolul (cum ar fi în cazul unui proiect „federativ” sau „confederativ”, Doamne fereşte!) este sortită eşecului din start, pentru că riscă să creeze noi focare de conflict, atât între forţele politice de la Chişinău, cât şi în triunghiul Chişinău – Comrat – Tiraspol, riscând să pună sub semnul întrebării existenţa Republii Moldova ca stat.

Recunoaşterea Tiraspolului în calitate de subiect egal cu Republica Moldova, ar oferi legitimitate separatiştilor în ochii opiniei publice internaţionale, iar încercările ulterioare de a partaja atribuţiile la nivel de politică internă şi externă ar putea crea premise pentru noi conflicte violente, în care Chişinăului ar avea o poziţie mult mai dezavantajată decât o avea în 1992. Este absolut clar faptul că niciun proiect nu va putea fi impus drept soluţie în cazul în care nu va fi acceptat de întreaga clasă politică şi societatea civilă din Republica Moldova. Iată de ce orice discuţii legate de „federalizarea” Republicii Moldova sunt absurde şi utopice din faşă, care nu pot fi tratate drept „soluţii serioase” pentru rezolvarea diferendumului transnistrian.

În schimb, o strategie mult mai productivă pentru Chişinău ar putea fi stabilirea unui dialog cu autorităţile locale din regiune şi crearea unei oferte favorabile pentru localităţile din regiunea transnistreană: autonomie locală, facilităţi pentru activitatea economică şi participarea la proiecte de dezvoltare locală finanţate de partenerii externi. Chişinăul ar trebui să se întrebe: „de ce ar avea nevoie liderii din satele şi oraşele din stânga Nistrului?”. Cel puţin, putem fi siguri de faptul că liderii locali vor avea mai puţine cerinţe faţă de Chişinău decât cei de la Tiraspol. În centrele industriale din regiunea transnistriană, spre exemplu, s-ar putea propune crearea unor zone economice libere, cu atragerea investitorilor străini. Liderii locali ar putea primi anumite facilităţi din partea Chişinăului, să fie invitaţi să participe la anumite proiecte de dezvoltare regională, să li se ofere chiar şi un stat legal deosebit în partea dreaptă a Nistrului. Odată cu prezentarea acestei oferte, Chişinăul ar putea, în cele din urmă, propune organizarea unui referendum organizat sub un mandat internaţional, pentru revizuirea frontierei de jurisdicţie. Desigur, pentru Chişinău ar prezenta un interes strategic localităţile care se a află între Tiraspol şi Râbniţa. Chiar dacă Tiraspol ar refuza această propunere, în rândul populaţiei şi a administraţiei locale din stânga Nistrului ar putea apărea un curent de opinie favorabil revenirii sub jurisdicţia Chişinăului, ceea ce ar consolida poziţiile autorităţilor centrale în procesul de negocieri.

Este straniul faptul că până în prezent, negocierile sunt purtate exclusiv la nivel de Tiraspol şi Chişinău, fiind excluse contactele cu liderii locali din regiune, care ar putea fi mult mai flexibili. Interesele noastre ar cere crearea unei breşe, a unei rupturi dintre Tiraspol şi restul localităţilor din stânga Nistrului (a unui separatism într-o regiune separatistă, dacă vreţi), ceea ce ar slăbi autoritatea liderilor din regiune şi ar facilita procesul de negocieri cu cei de la Tiraspol. Chişinăul trebuie să devină un aliat şi un partener de încredere al liderilor de niveluri inferioare şi un punct de atracţie, astfel ca să erodeze autoritatea Tiraspolului pe măsura ce acesta va încerca să blocheze procesele de negocieri. Una din prioritățile comune pentru Chişinău şi liderii locali transnistrieni ar fi evacuarea armamentului, care ameninţă viaţa tuturor locuitorilor regiunii. O astfel de strategie ar putea fi mult mai utilă decât aşa-numita „strategie a paşilor mici”, care, în pofida multor lucruri pozitive pe care le-a adus, s-a autoconsumat, fără a mai avea capacitatea de a aduce ceva nou. Chişinăul a oferit maxim ce îi putea oferi Tiraspolului. La rândul lor, liderii separatişti afirmă că au ajuns şi ei la limita cedărilor. În astfel de condiţii, este tot mai evident faptul că tratativele au intrat într-un punct mort. Iată de ce adoptarea unei noi strategii în problema transnitreană este un imperativ al unui viitor apropiat.

Reclame
Standard

Un gând despre „Strategia „paşilor mici” s-a autoconsumat. Avem nevoie de o nouă strategie în problema transnistreană

  1. Puscasu Vlad zice:

    Transnistria este parte a Republicii Moldova.Ceea ce are nevoie toata R.Moldova,deci si Transnistria se refera in primul si in primul rand la investitii straine,pentru a crea locuri de munca si a primi bani la buget,bani necesari pentru plata salariilor si pensiilor bugetariilor.

    Investitii de pe toata planeta,indiferenta de tara: in agricultura,R.Moldova are cel mai bun pamant din Europa pentru agricultura ecologica.Si doi,in energia eco regenerabila Eoliana.R.Moldova are un vant foarte puternic favorabil moriilor de ultima generatie,Eoliene ECO.

    http://clujtv.wordpress.com/

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s