Fără categorie

Occidentul pierde monopolul asupra „drepturilor omului”?


La şedinţa din 27 septembrie, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a adoptat o rezoluţie istorică  pentru valorile tradiţionale: „Promovarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale graţie unei înţelegeri profunde a valorilor tradiţionale ale umanităţii”. Documentul a fost propus de către reprezentanţii Federaţiei Ruse şi alte 60 de state coautoare (printre care Organizaţia pentru Cooperarea Islamică şi Liga Statelor Arabe) şi subliniază faptul că este absolut necesară stabilirea unei legături între „drepturile omului” şi „valorile tradiţionale”.

La baza rezoluţiei stă un document adoptat de Biserica Ortodoxă Rusă în anul 2000: „Fundamentele Concepţiei Sociale a Bisericii Ortodoxe Ruse”.

Textul rezoluţiei nu a fost publicat deocamdată pe siteul ONU, însă esenţa acestuia este dezvăluită de un comunicat publicat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a Federaţiei Ruse. În declaraţie MAE se subliniază, în special că: „niciun stat sau grup de stat nu are dreptul să monopolizeze interpretarea normelor drepturilor omului. Orice tentative de a impune în calitate de standarde universale a unor interpretări unilaterale se răsfrânge negativ asupra atitudinii oameni faţă de concepţia drepturilor omului, înstrăinând-o de mai multe societăţi şi păturile largi ai populaţiei. Pe de altă parte, doctrina drepturilor omului nu va avea decât de câştigat de pe urma absorbirii elementelor diverselor culturi. Anume atunci ea va deveni cu adevărat universală”.

Împotriva rezoluţiei, cum era de aşteptat, au votat SUA şi UE (inclusiv reprezentanţii României). Delegaţia Republicii Moldova s-a abţinut.

Adoptarea documentului este importantă prin faptul că ar pune începutul sfârşitului dominaţiei a Vestului asupra sferei „drepturilor omului”, plasând în faţă drepturile şi interesele popoarelor care nu fac parte din „lumea occidentală”. Chiar dacă documentul nu schimbă radical politica organizaţiilor internaționale, acesta ar putea fi un prim pas spre reformarea lor, prin eliminarea unor clivaje civilizaţionale impuse de un grup minoritar de state.

Nu putem decât regreta atitudinea laşă a delegaţiei României şi a Republicii Moldova.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s