basarabia

A plecat părintele Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia


A plecat părintele Mişcării de Eliberare Naţională. L-am putea numi chiar – „părintele limbii române din Basarabia”. A plecat în anonimat, uitat de toată lumea, petrecut doar de prieteni şi rude apropiate. Doar câteva necroloage scurte şi formale au mai amintit că a existat o persoană cu numele Valentin Mândâcanu, eseul căruia – „Veşmântul fiinţei noastre” din anul 1988 a dat startul renaşterii conştiinţei naţionale a românilor basarabeni şi  a procesului de revenire la o formă firească a limbii române din Basarabi.

Spre regretul meu, nu am avut ocazia să cunosc pe domnul Mândâcanu personal, mai mult de la distanţă în cadrul diverselor evenimente publice, prin intermediul unor texte, dar şi persoanelor care l-au cunoscut personal.

Ceea ce aş putea spune despre domnia sa este că toţi aceşti ani, nu a fost persoană publică, nu a căutat onoruri, nu şi-a rupt cămaşa de pe piept declamând poezii patriotice, nu s-a plâns de greutăţile sale, nu a căzut în ispita lichelismului, dimpotrivă chiar – şi-a purtat demn crucea până la capăt. Poate anume din acest motiv, plecarea lui a fost trecută cu indiferenţă de întreaga societate şi chiar de aşa-numitul „tineretul unionist”. Societatea noastră a fost prea mult obişnuită de sovietici cu aclamarea a tot felul de lepădături.

Păcat că o bună parte dintre cei care au venit să dea ultimul omagiu marelui lingvist au fost persoane în vârstă, dintre cele care mai cunosc din valoarea maestrului. A fost o înmormântare tăcută şi oarecum grăbită, într-o zi posomorâtă de toamnă…

Anunțuri
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s