Fără categorie

Tinerii noştri nu uită de cele „Două Inimi Gemene”- soţii Teodorovici (un mic interviu)


Un material al tinerei, active, simpatice şi talentate jurnaliste Iuliana Mămăligă.

Anul trecut, în luna octombrie am întâlnit un grup de tineri foarte frumoşi, la chip şi la suflet. Tineri care au vrut să demonstreze că ritmul celor Două Inimi Gemene ale estradei naţionale nu se opreşte în loc. Prin forţele proprii, au iniţiat un concert în memoria lui Ion şi a Doinei Aldea- Teodorovici, pentru a păstra veşnică amintirea cântecului stins în 1992.

Anul acesta, s-a organizat a doua ediţie a acestui concert, pentru a întări încă odată faptul că tânăra generaţie nu uită valorile tezaurului nostru muzical.

Am decis să discut cu Octavian Racu, unul din iniţiatorii acestui eveniment, pentr a povesti mai multe despre cum au reuşit cu forţe proprii să organizeze un concert în memoria soţilor Teodorovici.
Am decis totul împreună cu nişte prieteni, să organizăm un concert dedicat lui Ion şi Doinei Aldea- Teodorovici. Chiar dacă la nivel oficial este Festivalul „Două Inimi Gemene”, noi am decis să iniţiem un  eveniment neformal, mai altfel! Vreau să le mulţumesc celor de la trupa  „Condorii Negri” care ne-au acompaniat la cele două concerte, din anul trecut şi din acest an.

Am apelat la cunoscuţii mei, cei care pot cânta sau recita! Graţie lor, am mobilizat mai multă lume să vină la concert. Acolo s-au cântat piese din repertoriul soţilor Teodorovici, s-au recitat piese de Grigore Vieru şi Dumitru Matcovschi, pentru că aceşti doi poeţi au fost alături mereu de Ion şi Doina. S-a cântat în stil folk. De ce anume folk? Pentru că folkul este un gen care reuşeşte să combine simplitatea cu profunzimea, păstrând mereu autenticitatea unui mediu cultural sau chiar să-i accentuieze autenticitatea. Este exact ceea ce îşi doreau Ion şi Doina. Sunt sigur că promovarea frumosului şi autenticităţii una din cele mai importante misiuni de-a lor, mai importante chiar decât orice idealuri politice. Anume din aceste considerente nu am avut ca scop să punem accent pe mesaje politice, cum se face de obicei la noi în astfel de ocazii, dar pe cultură, pe simţul estetic. Este foarte trist cum din mari artişti – tot mai mult se încearcă a transforma Ion şi Doina în nişte mascote ale unor „idei politice”, oricât de nobile nu ar fi fost aceste idei. Nu trebuie să uităm niciodată că cei doi mari artişti nu au fost atât „propagandişti politici”, cât „prooroci ai frumosului”.

La prima ediţie a micului nostru concert, organizat la 31 octombrie 2011, au cântat tineri talentaţi precum Natalia Croitoru, Irina Remeş, Ion Moroşanu, Pavel Stegărescu. Tot atunci am reuşit să contactăm şi pedoamna Eugenia Marin şi Cristi Teodorovici. Ambii au fost emoţionaţi şi ne-au mulţumit pentru acest gest, iar Cristi a interpretat chiar câteva piese în cadrul concertului de pe Aleea Clasicilor.

Aceste evenimente au fost realizate din forţe proprii, fără sponsori. Anul acesta am riscat, pentru că se anunţa un timp cam urât. Urma să găsim o sală pentru a desfăşura evenimentul. Cu toate acestea, am decis să-l organizăm afară, pe Aleea Clasicilor. O continuare firească a acestui concert ar trebui să fie un proiect format din cenacluri lunare, care ar avea drept scop descoperirea tinerilor talentaţi şi formarea unor cercuri de tineri care ar promova o linie culturală diferită de cea promovată în ultimii 20 de ani. Avem nevoie de o purificare de tot felul de elemente străine şi cosmopolite, pentru a începe să învăţăm să ne trăim viaţa noastră autentic. Sperăm că vom reuşi să organizăm aceste mini-concerte în format „underground”, unde se va cânta şi recita poezii. În acest fel, dorim să creăm un mediu în care să stimulăm creativitatea tinerilor.

 În adolescenţă m-au marcat piesele patriotice ale acestor doi mari artişti. Nu vrem să transformăm aceşti doi mari artişti în simboluri politice, nu vrem să îi asociem cu domeniul politic. Cu timpul, totuşi, maturizarea în viaţa fiecărui om presupune conştientizarea priorităţilor. Interesele superficiale, precum cele politice, se preshimbă în interese pentru ceva cu adevărat frumos şi durabil. Spre exemplu, păcat că o bună parte a pieselor ale Ion şi Doina rămân ignorate şi mai puţin cunoscute de tineri, cum ar fi cele de dragoste sau acelea care pun probleme existenţiale, care de asemenea au o valoarea incontestabilă.

sursa: www.tineri.md

Reclame
Standard

Un gând despre „Tinerii noştri nu uită de cele „Două Inimi Gemene”- soţii Teodorovici (un mic interviu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s