Politica

Apel al intelectalităţii româneşti: „MONARHIA SERVEŞTE ROMÂNIA!”


REGELE MIHAI - DECORATII - PALATUL ELISABETAÎn urmă cu un an, regimul de autoritate prezidenţială părea de nezdruncinat. Şi totuşi, curajul şi verticalitatea unor grupuri de tineri au reuşit să disloce reţeaua construită în jurul voinţei unui singur om, un preşedinte de republică.

Mulţi dintre tinerii care i s-au opus acestui preşedinte, iarna trecută, în Piaţa Universităţii, se regăsesc astăzi în Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei, asociaţie a societăţii civile care strânge laolaltă personalităţile şi românii care cred că astfel de derapaje autoritariste trebuie împiedicate pe viitor şi care văd în Monarhie o soluţie pragmatică pentru disfuncţionalităţile democraţiei româneşti.

 Familia Regală serveşte, de mai bine de 140 de ani, România. Apărută ca o continuare firească a vechilor instituţii româneşti, a lungului şir de voievozi ai Moldovei şi ai Ţării Româneşti, Monarhia constituţională a reprezentat, în epoca Regelui Carol I, indispensabilul factor de echilibru al vieţii politice româneşti şi motorul puternic al modernizării ţării. Carol I a adus României independenţa şi sporirea prestigiului internaţional. Regele Ferdinand Întregitorul şi Regina Maria au mobilizat energiile românilor către realizarea României Mari, după Primul Război Mondial. În timpul domniei Regelui Carol II, ţara a atins un apogeu economic şi cultural. Majestatea Sa Regele Mihai I a scos România din alianţa toxică cu Germania nazistă, a contribuit prin actul său curajos la scurtarea celui de-al Doilea Război Mondial, salvând sute de mii de vieţi omeneşti şi a luptat până la capăt împotriva comunizării ţării. După 1989, în ciuda atitudinilor deseori ostile ale autorităţilor româneşti, Majestatea Sa a continuat, împreună cu ASR Principesa Moştenitoare Margareta, cu ASR Principele Radu şi cu întreaga Familie Regală, să servească interesele României, în direcţia democratizării, a modernizării, a integrării euro-atlantice şi a refacerii identitare şi instituţionale.

Cu ce se poate „lăuda”, în schimb, republica? Cu un regim comunist impus de Uniunea Sovietică, cu sutele de mii de victime ale represiunii comuniste, cu anihilarea elitelor sociale şi intelectuale, cu aberaţiile naţional-comuniste din timpul regimului Ceauşescu şi cu mutilarea ţării, prin demolări, distrugerea satelor, industrializarea forţată, propaganda şi cultul deşănţat al personalităţii dictatorului. Iar republicile post-decembriste, cu ezitările şi neajunsurile lor, îşi au tristul „apogeu” în eşecul pe toate planurile al regimului Băsescu.

Cu toţii părem a înţelege astăzi că revertebrarea naţiunii noastre nu înseamnă doar schimbarea unui regim politic cu un altul, doar înlocuirea unui partid cu altul, doar reforme economice şi un mai solid sistem de asistenţă socială. Trezirea naţiunii la viaţa democratică înseamnă recuperarea identităţii, onorarea înaintaşilor şi a celor care s-au jertfit pentru libertăţile noastre, respectul şi promovarea valorii, sprijinirea celor mai slabi dintre noi, reconsolidarea instituţiilor pe alte principii decât cele clientelare şi politice, respectul faţă de lege, responsabilizarea actului de guvernare, recuperarea demnităţii naţionale şi a acelor elemente care ne definesc cu adevărat. Tocmai pentru că le reamintea românilor toate aceste valori, discursul rostit de M.S. Regele Mihai în Parlamentul României, la 25 octombrie 2011, a fost o revelaţie pentru mulţi. Un astfel de discurs, limpede şi plin de substanţă, concret dar înalt, aplecat asupra realităţilor zilnice dar conectat la valorile eterne ale naţiunii nu fusese niciodată pronunţat de vreun preşedinte de republică, fie ea populară, socialistă sau post-decembristă.

Este evident că României îi lipseşte punctul de echilibru, acel factor neutru care să se afle deasupra politicii şi care să ofere continuitate şi viziune pe termen lung, dincolo de alternanţa la guvernare. Monarhul nu face politică, nu susţine niciun partid, oferă însă echilibru şi continuitate instituţională.

România este foarte prost reprezentată în exterior, nu reuşim să ne regăsim sau să ne redefinim un loc şi un rol internaţional. Majestatea Sa Regele Mihai este respectat în întreaga lume, de la Washington la Moscova, şi este vărul capetelor încoronate din Europa. Ţara nu ar putea găsi un mai bun ambasador.

Ne lipseşte acel punct de întâlnire, acel factor de coeziune, în care să ne regăsim cu toţii şi cu care să ne putem mândri, indiferent de vârste, de opiniile politice, de opţiunile intelectuale, de meserie sau de origine. Monarhul este acest punct de întâlnire, de legătură cu trecutul nostru istoric şi de potenţare a părţii celei mai bune din noi.

Politica românească ne oferă, de prea mult timp, numai fracturi, numai rupturi, o lipsă cronică de viziune, de stabilitate şi de predictibilitate. Monarhul este continuitate şi este competenţă. El e pregătit să domnească şi să reprezinte o naţiune, spre deosebire de preşedinţii nevoiţi, în cele mai fericite cazuri, să fie mereu autodidacţi şi improvizatori.

Chemăm liderii politici, chemăm instituţiile, îi chemăm pe liderii de opinie să conştientizeze faptul că restaurarea Monarhiei nu este nicidecum dorinţa utopică a câtorva sentimentali sau visători, ci este nevoia pragmatică şi vitală a unei ţări aflate în suferinţă.

Elitele pe care România le avea în secolul al XIX-lea au fost conştiente că doar un prinţ străin pe Tronul ţării putea aplana conflictele dintre facţiunile rivale, putea aduce stabilitate şi prestigiu internaţional. Elitele politice, economice şi intelectuale de azi au şansa de a demonstra că au viziune, că au simţ al răspunderii şi patriotism, că-şi pot depăşi ideile preconcepute şi interesele de moment, pentru a oferi din nou României acea instituţie care îi poate reda echilibrul intern, demnitatea, identitatea şi prestigiul internaţional. Dincolo de politică, deasupra politicii, pentru binele ţării şi al copiilor noştri. Familia Regală serveşte, de mai bine de 140 de ani, România. Majestatea Sa Regele Mihai, român prin naștere și devotament, îşi slujeşte ţara de o viaţă. Acest mare Rege, a cărui viaţă e o lecţie, e îndemn la speranţă şi la acţiune conştientă şi responsabilă.

Familia Regală ar putea însă lucra pentru ţară cu mult mai multă eficacitate dacă şi-ar recăpăta şi atributele constituţionale. România are astăzi nevoie ca Familia ei Regală să o servească într-o Monarhie, şi nu într-o republică.

Am pierdut destule ocazii, am irosit deja prea multe şanse. Este acum momentul ca elita politică să nu se mai ascundă în spatele aparentei lipse de popularitate a Monarhiei: „poporul nu vrea”, „poporul nu e pregătit”. Acestea nu sunt explicaţii, nu sunt argumente, sunt doar scuze. Românii au făcut destul de unii singuri: foarte mulţi dintre ei s-au scuturat de rămăşiţele propagandei comuniste, foarte mulţi dintre ei au înţeles virtuţile şi utilitatea unei Monarhii, tot mai mulţi dintre ei îşi doresc restaurarea Monarhiei. Chiar sondajele de opinie din ultimul timp arată că Majestatea Sa Regele Mihai şi Principesa Moştenitoare Margareta se bucură de încrederea şi de aprecierile pozitive ale unei largi majorităţi a românilor.

Dar pasul următor aparţine elitei politice. Dacă la 1866, politicienii noştri au avut inteligenţa şi patriotismul de a-l chema pe Tron pe Carol I, politicienii de azi au uriaşa şi rara şansă de a face istorie, rechemându-l pe Tron pe Majestatea Sa Regele Mihai. Trecutul nostru ne demonstrează că nimic nu e imposibil, atunci când există oameni cu viziune şi curaj.

Chemăm Uniunea Social-Liberală ca, în proiectul de modificare a Constituţiei, să includă revenirea la Monarhia constituţională. Îi chemăm pe liderii politici, pe oamenii de afaceri şi pe liderii de opinie patrioţi să se ralieze acestei propuneri. Chemăm Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Greco-Catolică să îşi demonstreze vocaţia de biserici naţionale şi să-şi recunoască Regele Uns al lui Dumnezeu. Chemăm Academia Română şi îi chemăm pe oamenii de cultură liberi şi responsabili să explice necesitatea restaurării Monarhiei.

Îi chemăm pe acei lideri politici influenţi care şi-au declarat deja opţiunea pentru Monarhie să-şi susţină public opţiunea şi să promoveze, la momentul modificării Constituţiei, restaurarea Monarhiei. E acum clipa astrală în care mult hulita, de multe ori pe bună dreptate, clasă politică românească poate demonstra că reprezintă interesele fundamentale ale ţării. Ea poate dovedi că se poate autodepăşi, prin promovarea singurei soluţii instituţionale care ne poate reda echilibrul şi demnitatea: Monarhia constituţională. Simţul răspunderii poate transfigura clasa politică de azi, aşa cum a făcut-o şi cu cea de la mijlocul secolului al XIX-lea şi o poate înălţa deasupra intereselor meschine şi trecătoare, către apărarea interesului naţional.

La 65 de ani de la momentul în care Majestatea Sa Regele Mihai a fost silit, prin şantaj, să abdice pentru a salva vieţile a zeci de tineri anticomunişti ameninţaţi cu moartea, la 65 de ani de la actul ilegal care a aruncat România în infernul totalitarismului comunist, la 65 de ani de când sufletul ţării a fost mutilat, chemăm clasa politică şi instituţiile să ofere României darul pe care aceasta îl merită: chipul demn, factorul de echilibru şi de continuitate, tezaurul identitar care este Monarhia constituţională. Noua Constituţie trebuie să permită Monarhiei să servească aşa cum se cuvine şi aşa cum ni se cuvine România.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

22 Decembrie 2012

Apelul este susţinut de 1236 de semnături. Printre ele:

 1. Doina CORNEA
 2. Acad. Mihai ŞORA, filozof
 3. Acad. Alexandru ZUB, istoric
 4. Acad. Dinu C. GIURESCU, istoric
 5. Dinu ZAMFIRESCU, preşedintele Consiliului ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoriei Exilului Românesc (IICCMER)
 6.  Constantin AVRAMESCU, vicepreşedinte al Jockey Clubului Român
 7. Constantin MARŢIAN, preşedintele Alianţei Civice
 8. Dorina RUSU, Preşedintele Fundaţiei „Horia Rusu”
 9. Liviu TOFAN, Preşedintele Institutului Român de Istorie Recentă (IRIR)
  1. Ion CARAMITRU, actor, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti
  2. Flavia BĂLESCU, economist
  3. Rodica COPOSU, inginer
  4. Lucia HOSSU-LONGIN, realizator TV
  5. Victor REBENGIUC, actor
  6. Mariana MIHUŢ, actriţă
  7. Nelly MIRICIOIU, soprană
  8. Georgeta DIMISIANU, editor
  9. Nicolae CONSTANTINESCU, membru al Academiei de Medicină
  10. Sorin DUMITRESCU, pictor
  11. Marilena ROTARU, realizator TV
  12. Mircea DIACONU, actor
  13. Filip-Lucian IORGA, istoric
  14. Dan PURIC, actor şi regizor
  15. Ştefan CÂLŢIA, pictor
  16. Constantin CODRESCU, actor
  17. Radu NEGRESCU-SUŢU, scriitor
  18. Marius OPREA, istoric
  19. Cristian BĂDILIŢĂ, patrolog
  20. Mihai CANTUNIARI, scriitor
  21. Vladimir ZAMFIRESCU, pictor
  22. Diana MANDACHE,  istoric
  23. Radu Călin CRISTEA, scriitor şi jurnalist
  24. Gabriel BADEA-PĂUN, istoric al artei

Contact: Cătălin Şerban:  serban_catalin26@yahoo.com, tel. 0723 312 068

Anunțuri
Standard

14 gânduri despre „Apel al intelectalităţii româneşti: „MONARHIA SERVEŞTE ROMÂNIA!”

 1. Lidia Grigore De Oliveira Ferreira zice:

  Din 1990 ma tot rog la bunul Dumnezeu pentru salvarea poporului roman. Ce departe am fi fost acum daca Regele nostrru ar fi revenit atunci de drept ca reprezentant legitim al Romaniei, al romanilor ! Ce pacat ca nu am avut un…Franco, care, dictator sau nu, si’a iubit tara si a salvat’o, reinstaurand monarhia, prin aducerea pe tronul Spaniei a lui Juan Carlos ! Fara referendum (Inutil si…cu putine sorti de izbanda chiar si in Spania anului 1975 ). Si cat de mult si de repede a evoluat apoi Spania democratica cu monarhia constitutionala ! Sa dea bunul Dumnezeu sa ne recastigam dreptul la demnitate prin Majestatea Sa ! Traiasca Regele!

  Apreciază

 2. Lidia Grigore De Oliveira Ferreira zice:

  Revin, pentru ca tema imi este prea „la inima”. S-a promis modificare Constitutiei. Eu CER sa fie schimbata, in sensul revenirii la Constitutia din 1923 ! Sa revenim la Monarhie!

  Apreciază

  • Lidia Grigore De Oliveira Ferreira zice:

   In Piata Universitatii, in iarna, am fost si eu, chiar daca nu mai sunt acum …tanara…Am fost tanara in Piata Universitatii in 21 decembrie 1989, apoi in iunie ’90…etc.etc. Asta, asa…pentru a onora si nu putinii oameni prezenti in iarna in Piata Universitatii…de varsta a doua si chiar…a treia. TRAIASCA REGELE !

   Apreciat de 1 persoană

 3. Dan Botezatu zice:

  Sper ca intr-un viitor, pe care-l vreau cat mai aproape, un rege in fruntea tarii, sa vad pe Majestaea Sa Regele Mihai, cum isi ia inapoi regatul furat in 1947, de cei care sper ca au ajuns de mult la groapa de gunoi a istoriei, sa nu mai vad tot felul de toape conducatori ca presedinti, sa vad cat mai des pe principele Nicolai, speranta noastra a copiilor nostri, astfel, ca in regalitate, Romania si romanii isi vor dobandi demnitatea de care au asa de mult nevoie.

  Apreciază

 4. Elena Popescu zice:

  Banuiesc ca toate aceste persoane, personaje si personalitati care sustin apelul au sau ar trebui sa aiba o strategie de „publicitate” a Monarhiei. Stiu, cuvantul publicitate nu suna foarte placut, dar pentru a castiga, trebuie sa se comporte asemenea unei Companii care doreste sa-si impuna produsul pe piata. Poporul roman are informatii denaturate asupa Monarhiei, iar acesta miscare ar trebui sa scoata in evidenta toate partile pozitive care au existat printr-o publicitate agresiva. Va doresc mult noroc, caci s-ar putea sa fie norocul tuturor romanilor!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s