Filme, ProletKult

Film-serial: „Viaţa şi aventurile lui Mişka Iaponcik (Japonezul)”


japonezulZilele astea am privit cele 12 serii ale filmului „Viaţa şi aventurile lui Mişka Iaponcik (Mişca Japonezul)”, bazate parţial pe fapte reale, parţial pe ficţiunile din culegerea de „Povestiri din Odesa”, a scriitorului Isaac Babel. Într-o oarecare măsură, filmul este o replică cunoscutului film american, care reflectă momente din viaţa mafiei evreieşti din SUA  – „Once in America”, fapt care este trădat de titlul iniţial al serialului – „Odată în Odesa” („Однажды в Одессе” – „Once in Odessa”).

Eroul principal este tânărul Moişa Vinniţki, zis „Japonezul”, care perioada adolescenţei se înregimentează într-o organizaţie comunist-anarhistă, săvârşit un şir de acţiuni teroriste împotriva celor care se face vinoveţi de pogromurile anti-evreieşti din Odesa. Este prins de organele represive ţariste şi condamnat. După zece ani de închisoare, revine în oraşul natal, propunându-şi un plan îndăzneţ: să devină „regele Odesei”, pentru a cuceri inima unei domnişoare de care era îndrăgostit încă de pe vremea adolescenţei.

Revenit acasă, „Japonezul” îşi adună rapid gaşca şi începe o serie de atacuri asupra caselor negustorilor din Odesa, bagă frica în tot oraşul şi îşi câştigă autoritatea de „Rege”.

Japonezul are grea sarcină atât să ţină piept provocărilor din lumea criminală, acţiunilor poliţiei, să cucerească inima unei domnişoare, care dispreţuieşte lumea criminală, dar şi să facă faţă schimbărilor politice din perioada 1917-1919. Să nu uităm că în acea perioadă în Ucraina au loc lupte dure între forţele promonarhiste (albgardiştii) şi forţele revoluţionare ale bolşevicilor.

Chiar dacă îi displace politica, eroul principal îşi arată simpatia pentru bolşevici şi le acordă sprijin (dar mai degrabă din porniri sentimentale, decât ideologice – mulţi din comunişti fiindu-i tovarăşi de puşcărie). În urma evenimentelor tragice care vor urma, „Japonezul” va regreta profund această colaborare cu „roşii”.

În film apare şi figura lui Grigorie Kotovski (tâlhar originar din Basarabia) – un element penal, convertit la bolşevism. De altfel, în peliculă, lui Kotovski i se rezervă figura unui personaj odios, imoral şi lipsit de principii, care va juca un rol central în asasinarea „Japonezului”.

După instaurarea puterii sovietice în Odesa şi pornirea unui val de represiuni, „Japonezul” cade asupra unui acord cu noile autorităţi: înregimentarea hoţilor în armata roşie, cu condiţia unei amnistii generale. Angajaţi în luptele cu trupele lui Petliura, majoritatea oamenilor Japonezului cad în luptă, dar şi mai mulţi cad măcelăriţi de unităţile conduse de Kotovski, care în acest fel caută să scape de toate elemente criminale din Odesa.

Filmul are un scenariu care nu te lasă să te plictiseşti, iar actorii sunt aleşi pe sprânceană. Personajele vorbesc în graiul caracteristic Odesei (ceva ruso-ucraineano-evreiesc), pe parcursul filmului sunt interpretate piese din folclorul odesit.

Anunțuri
Standard

Un gând despre „Film-serial: „Viaţa şi aventurile lui Mişka Iaponcik (Japonezul)”

  1. Daca ai timp si vrei, ai putea incerca sa faci o traducere si pentru fratii de peste Prut, ca m-ai facut tare curios !

    Sau poate cunosti pe cineva care se ocupa cu titrari din limba rusa in romana, si te-ar putea ajuta !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s