Politica

Despre justiţie şi “cazul Zubco”


Imagine

O fi vinovat Procurorul General sau nu ar fi, nu am cum să ştiu. Cert este că demisia acestuia nu ar avea cum să schimbe per ansamblu percepţia populaţiei, pentru că uneori imaginea publică este mai importantă decât însăşi funcţionalitatea justiţiei. În orice stat funcţional, Procurorul General reprezintă o autoritate, respectată atât de populaţie, cât şi de înalţi funcţionari şi politicieni, plasându-se deasupra oricăror interese politice. Însăşi faptul că această funcţie devine obiectul unui târg dintre partidele politice este mai gravă chiar decât învinuirile de omucidere care sunt aduse lui Valeriu Zubco în presa naţională, pentru că politizarea instituţiilor care supraveghează  respectarea legii desfiinţează însăşi ideea de justiţie.

De ce unii cer „demisia de onoare” a Procurorului General, dacă în astfel de cazuri există căi legale de investigarea şi tragere la răspundere (dacă este necesar) a persoanei învinuite? Oare cerând acest lucru, nu recunoaştem incapacitatea justiţiei de a-şi face treaba?

Eu nu vreau nicio „demisie de onoare”. Vreau să văd o procedură perfect legală, aşa cum scrie în buchia legii, în urma căreia să fie stabilit gradul de vinovăţie a domnului Zubco. O fi această doleanţă chiar atât de utopică? Un Zubco poate fi înlocuit cu un alt Zubco, însă incapacitatea de a demara o simplă procedură legală corectă rămâne cea mai mare problemă.

Tot scandalul ăsta în jurul cazului de vânătoare miroase fie a mici „reglări de conturi” în interiorul AIE-2, fie este un prilej în plus pentru opoziţie de a critica puterea. Nici prima poziţie, nici cea din urmă nu vorbesc despre legalitate şi necesitatea unor reforme instituţionale, care ar exclude imixtiunea politicului în justiţie, ceea ce este foarte grav.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s