reвaLюtzie

Obiectiv: dominarea maselor, distrugerea Sistemului


revolutieŞtiu că pentru unii discuţii despre „dreapta” şi „stânga” par comice. Într-un stat, care încă nu a ieşit din condiţie de provincie periferică, astfel de noţiuni abia dacă mai pot fi luate în serios. Totuşi, câţiva ani în urmă, am avut o stângă şi o dreaptă antisistemică, formată din cei care nu au reuşit să ocupe poziţiile care ar permite să controleze anumite procese din ţară şi aşa-numitul „centrul pragmatic” – birocraţii, foşti preşedinţi de kolhozuri, oameni din organele de forţă, securitate şi justiţie, oligarhi – toţi legaţi fie de relaţii de rudenie, fie de interese personale şi de grup.

Dacă ar fi să povestesc pe scurt istoria politică din ultimii 20 de ani, ar suna aşa: în timp ce „romanticii” s-au bătut între ei, „pragmaticii” au pus mâna pe tot ce mişcă şi ce nu mişcă în ţara aceasta, iar acum dictează regulele de joc. „Romanticii” au rămas „cu ochii în soare”, pentru că nu au ştiut să se orienteze la timp.

„Centrul pragmatic şi şmecher” a devenit o gigantică tumoare cancerigenă atât de masivă, încât ar fi mai utilă nimicirea întregului organism, decât aplicarea unui tratament inutil cu substanţe toxice. Anume această masă este una lipsită de orice culoare politică: cei mai mari din ei creează „atmosferă politică”, iar eşaloanele inferioare se mulează după cum bat vânturile prin ţară. Capitalismul sălbatic, cumătrism, corupţie, trafic de influenţă – toate acestea reprezintă fundamentul pe care astăzi se menţine întregul edificiu al „sistemului democratic” din Republica Moldova. În astfel de condiţii, oricum om cu bun simţ este dator să fie „antisistemic”.

Ce s-a întâmplat cu „partidele antisistem”? Unde şi de ce au dispărut?

De cazul PPCD nu merită să vorbim mult, e un caz arhicunoscut – structurile sale au fost preluate în mare parte de PLDM şi PL, iar formaţiunea a trecut pe linie moartă, nefiind capabilă să producă personalităţi noi.

PCRM s-a stins din cauza dispariţiei fireşti a cadrelor vechi şi suplinirii locurilor libere cu tot felul de conjuncturiști şi profitori, care nu au reuşit şi puţin probabil să mai reuşească să ridice partidul la nivelul de altădată.

Cele două poluri radicale îndeplineau până prin anul 2007 funcţia de imunizare : ele aveau rolul de a concentra anumite energii sociale divergente (idealiste, romantice şi nostalgice) în lupta cu acel sistem închis şi corupt care nu permitea organismului social să ia o gură de aer. Modul în care liderii de stânga şi de dreapta au ştiut să gestioneze aceste energii, deja este o altă problemă. Totuşi, rolul lor important şi benefic pentru politica basarabeană din ultimii 20 de ani nu poate fi contestat.

Chiar dacă mişcările politice radicale au apus, iar viaţa politică, economică şi culturală a ajuns în mâinile „şmecherilor pragmatici”, energiile sociale nu au dispărut, ele sunt vii şi mocnesc în continuare şi astăzi. Problema constă în cine şi pentru ce le dirijează: au devenit ele instrumente pentru menţinerea Sistemului sau spre nimicirea lui? Va fi capabil cineva să instrumentalizeze potenţa maselor în scopuri edificatoare?

Iată de ce societatea are nevoie de noi lideri, care să ştie să combine romantismul revoluţionar (o imunitate faţă de corupţie) cu pragmatismul şi realismul (care feresc de greşelile fatale). Societatea are nevoie de nişte masculi care să ştie să stăpânească şi să dirijeze iraţionalismul feminin al maselor, îndreptându-l spre realizarea unei idei naţionale.

Noua generaţie nu îşi poate permite să calce pe greblele pe care au călcat predecesorii săi, cu atât mai mult să fie călcată de stăpânii prezentului. Cine mai poate azi nega că situaţia în care ne aflăm devine tot mai insuportabilă? Atunci cât o vom mai suporta? Prezentul trebuie nimicit, pentru a face loc viitorului hrănit din solul trecutului. Acesta trebuie să fie obiectivul nostru în viitorul cel mai apropiat.

Standard

Un gând despre „Obiectiv: dominarea maselor, distrugerea Sistemului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s