Geopolitica

Noul secretar al apărării SUA: prieten al musulmanilor şi al companiilor din sfera energetică?


hagelO figură interesantă al noii administraţiei Obama reprezintă noul secretar pentru Apărare – Chuck Hagel, numirea căruia ar putea să ne spune foarte multe despre noua politică a Washingtonului în Eurasia.

Pe scurt:

Chuck Hagel – veteran al războiului din Vietnam. Este implicat în afaceri, fiind cofondatorul companiei „Vanguard Cellular Systems”. A deţinut funcţia de preşedinte al „McCarthy Group”. Din anul 2010, este directorul Consiliului Director al companiei „Chevron”[1] (companie care şi-a arătat interesul pentru exploatarea gazelor de şist din România[2]).

Această conexiune dintre secretarul apărării şi una dintre cele mai mari corporaţii din lume, a trezit reacţii critice din partea societăţii civile din SUA, mai ales cele de stânga, chiar şi acelea care simpatizează cu actualul preşedinte Barack Obama.

Printre oamenii „Chevron” în funcţiile înalte a fost şi Condoleezza Rice, fostul secretar de stat , care anterior activat în boardul corporaţiei. Se cunoaşte prea bine rolul pe care au marile corporaţii la numirea oamenilor în funcţii guvernamentale în SUA, unde între afaceri şi politică nu există nicio delimitare.

Fiind un republican care are nenorocul să activeze într-o administraţie democrată, noul secretar al apărării va avea de confruntat atacurile de pe ambele fronturi: dreapta – care îi reproşează colaborarea cu Obama, tolerarea lumii musulmane şi atitudinea critică faţă de Israel, stânga – care îi va reproşa conexiunea cu „Chevron”, precum şi atitudinea „duplicitară” în problemele drepturilor omului (susţinerea regimurilor autoritare din Asia Centrală, atitudinea critică faţă de drepturile gay-lor[3] şi avort).

În acelaşi timp, Hagel este şi preşedintele „Atlantic Council”[4]  (unul din cele mai influente think tank-uri americane pentru relaţii externe), al cărui membru este şi „Dinu Patriciu Eurasia Center” [5] (directorRoss Wilson, fost ambassador al SUA în Turcia[6]).

Potrivit siteului oficial al „Atlantic Council”, organizaţia are drept scop promovarea „liderismului constructiv al SUA în relaţiile externe, bazate pe rolul central pe care trebuie să-l joace comunitatea Atlantică în schimbările majore din secolul 21”.

Obiectivele principale pe care urmăreşte „Atlantic Council”:

– Identificarea soluţiilor la problemele cu care se confruntă Alianţa Atlantică şi relaţiile transatlantice;

– Construcţia unui consens în relaţiile din SUA şi Rusia, China, Japonia, Coreea de Sud şi Taiwan;

– Promovarea soluţii echilibrate la nevoile sporirea necesităţilor de resurse energetice și protecția mediului;

– Elaborarea foilor de parcurs pentru politica SUA în Balcani, Africa, Cuba, Irak, Iran și Libia;

– Implicarea studenţilor din întreaga zonă euro-atlantică în procesele de transformare a NATO și a extinderii sale.

Trebuie observat că Chuck Hagel este un promotor al armonizării relaţiilor cu lumea musulmană. În perioada administraţiei Bush, acesta a criticat politica SUA faţă de conflictul dintre Israel şi Liban, precum şi operaţiunea militară din Iraq[7].  În opinia lui Hagel, relaţiile istorice a SUA cu Israel, nu trebuie să împiedice relaţiile strategice ale SUA cu lumea arabă şi musulmană. Pe când deţinea funcţia de senator, Hagel a fost unicul care a pledat împotriva sacţiunilor impuse Iranului.

Ar însemna asta că în următorii ani nu se prevede nicio intervenţie militară a SUA în Iran sau oricare altă ţară din lumea musulmană? De fapt, o intervenţie militară ar putea fi inutilă în acest an, dacă ne amintim că la 14 iunie 2013, în Iran ar urma să aibă loc alegerile prezidenţiale, Ahmadinejad încheindu-şi ultimul său mandat.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s