ProletKult, reвaLюtzie

Pentru o cultură „revoluţionară


The_Real_Revolution_by_pappajacksonCultura, după cum arată şi etimologia cuvântului, presupune desăvârşirea omului, în sensul ridicării lui de la o stare inferioară, spre o un ideal moral, estetic şi spiritual. Desigur, se presupune din start că aceste idealuri sunt absolute şi în afara individului, nu conjuncturale, relative şi arbitrare. Iată de ce cultura este una revoluţionară prin definiţie: ea nu poate fi o simplă radiogramă a stării psihopatologice a unui individ, nu poate şi nu trebuie să-şi propună schimbarea ordinii sociale sau politice, ci să devină o cale de plămădire a Omului Nou, cu dimensiunile sale morale, estetice şi spirituale. Dacă cineva care pretinde că face cultură, nu conştientizează şi nu urmează acest deziderat, atunci „produsul său cultural” este lipsit de orice valoare. Creaţia culturală nu poate fi produsă în interiorul unui grup restrâns – a unei „secte” şi îndreptată spre consum intern al acestei „secte” (cum este în cazul multor „cenacluri literare” din Republica Moldova), ea trebuie să fie diseminată în mase, pentru ca mai apoi să dea roade. În caz contrar, ea îşi pierde din chemarea pe care ar trebui să o aibă.

În anii 90, ceea ce se numea „noua elită intelectuală”, s-a retras în „underground”, frustrată de propria incapacitate de a înţelege societatea şi de a se face înţeleasă, degenerând în teribilism adolescentin, pornografie, lozinci anarhiste şi neomarxiste. Această generaţie a „ultimilor pioneri” (zisă „postmodernistă”), a murit înainte de a se naşte, fără a mai reuşi să ofere societăţii ceva într-adevăr valoros, care ar corespunde sensului conceptului de „cultură”. Astăzi, ea s-a izolat în subsoluri, hrănindu-se din propriile sale toxine, supravieţuind din granturile oferite de tot felul de organizaţii străine obscure, făcând mai degrabă propagandă politico-ideologică degenerată decât cultură propriu-zisă.

Lipsită de o elită culturală nouă şi autentică, spaţiul informaţional a fost inundat de o cultură de masă de prost gust, care a determinat şi mai mult degenerarea populaţiei, urmată de scăderea nivelului de educaţie, demoralizare şi adâncirea crizei identitare. În ultimii 20 de ani, în spaţiul public au lipsit tinere talente, care ar servi în calitate de punct de referinţă pentru generaţiile care vin, dând un suflet nou vieţii culturale şi o identitate culturală acestui spaţiu.

Omul de cultură trebuie să fie un revoluţionar, un erou, un pasionar, un promotor al unor mituri, idealuri, modele morale, care asemenea unor matrice, ar da o formă unei lumi deformate.

Reclame
Standard

Un gând despre „Pentru o cultură „revoluţionară

  1. Cultura vine din grecescul cult, care inseamna samanta, orice om are cultura lui, s-a cultivat intr-un anume fel, chiar si cel mai limitat borfas are cultura lui. Astazi cand spui om cult, om de cultura, se doreste neaparat o imagine de semi zeu, care trebuie neaparat cinstit asa cum i se cuvine, incat orice plagiator si orice gainar de 2 lei, care fura 2-3 idei e ridicat la rangul de om de cultura.

    Unii prefera sa se stranga in cercuri mici, sectare, cum le nemesti tu, si sunt peste tot, nu doar la noi, ultima generatie nascuta si educata in comunism, care a avut dreptul la putina cultivare, si care vede de la distanta si chiar cu dispret tinerele generatii, chiar daca adeseori vorbesc si dau sfaturi tineretului, sunt dintr-o lume veche ce nu are forta si resursele necesare pentru un ideal maret, nu au avantul tineretii cum il avem noi, si nu pot gandi decat in cercuri restranse lor, sunt obisnuiti ca in comunism, sa stea deoparte, sa isi vada de ale lor, sa nu riste nimic,dar sa critice eventual pe cei care indraznesc sa o faca.

    Se va ivi ea si acea elita, dar nu in era internetului, abia dupa ce vom trece prin foc si sabie si lumea va fi pregatita de asa ceva. Lumea nu este pregatita sa primeasca o adevarata elita de spirit care sa o calauzeasca, e prea legata de nimicuri.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s