Degradare, Sociologie

Coreea de Nord – o caricatură a „visului european”


Din fericire, am auzit doar câteva specuiri de la emisiunea dedicată „dictaturii”, special Coreii de Nord. „Din fericire”, pentru că nu mi-am supus creierul unui viol din partea „geniilor” filosofiei şi ştiinţelor politice basarabe, precum Nicoleta Esinencu sau Antoniţa Fonari.

Totuşi, subiectul mi-a amintit de ceva gânduri pe care le-am dorit să notez mai demult.

ImagineDin secolul 18, Europa Occidentală are un vis: crearea unei societăţi ideale. Ştiinţa, despre care e credea că va fi „religia viitorului”, urma să fie cea în jurul căreia ar urma să fie construită o „societate raţională”, cu „oameni raţionali”. De altfel, în acest scop a apărut şi „sociologia” a lui August Comte – prorocul religiei „noii ere” – pozitivismul, şi „ideologia” – ca un sistem raţional de idei de organizare a statului (socialism, liberalism, fascism). De altfel, această obsesie pentru „organizare ştiinţifică” a devenit o caracteristică specifică întregii epoci moderne. Marxismul nu a fost deloc original în această privinţă.

Ideea unei „economii planificate” şi a unei „societăţi planificate” se înscrie perfect în idealul „progresismului” gândirii social-politice europene. Ceea ce vedem azi în Coreea de Nord, precum şi experienţa prin care au trecut popoarele estice – numită generic „regimul totalitar comunist” nu este decât acel model pe care şi-l propuneau spre realizare minţile ilustre ale Europei în secolele 18 şi 19.

Intelectualul european visa la o societate care funcţionează perfect – ca mecanismul unui ceas, cu oameni care se comportă „raţional” – asemenea unor roboţei, relaţiile dintre care sunt reglementare de un sistem de norme, raţionale şi ele.

Dar,  spre nenorocul unora – istoria a fost foarte glumeaţă. Ideile intelectualilor europeani nu au putut fi puse total în practică  în Vest, unde existau nişte instituţii foarte puternice, ci în ţările cu instituţii tradiţionale slabe – Europa de Est şi Asia, unde idealul filosofiei europene şi-au găsit un sol fertil. Ceea ce reprezintă astăzi Coreea de Nord, nu este altceva decât o caricatură a acestui „european dream” („visul european”) la care au jinduit mereu „progresiştii europeni”.

În realitate, a existat o singură ţară Vestică în care filosofia modernă a reuşit să se impună cu adevărat – Germania lui Hitler. Motivul care a determinat o societate care a dat naştere „raţionalismului” în filosofie, să nimicească o masă mare de oameni în „cantităţi industriale” este analizat detaliat de Zygmunt Bauman în „Modernitate şi holocaust”. Dacă în cazul ţărilor Estice, argumentul forte este „barbarismul cultural”, în cazul Germaniei, unor adepţi ai civilizaţiei Occidentale le vine destul de greu să argumenteze cum de a ajuns o „una din cele mai civilizate ţări” să devină „cel mai mare criminal al lumii”.

În ultimul timp nu s-au schimbat prea multe: Estul continuă să fie un teren pentru tot felul de experimente sociale, culturale şi politice. Ceea ce nu a fost posibil în Apus, astăzi este realizat „cu succes” în statele fostului lagăr socialist sub marca „progresismului”, prin simple ordine verbale şi şantaje din partea unor funcţionari de mâna a doua a aşa-numitei „birocraţii europene”. Consecinţele unor astfel de experiemente nimeni nu le poate prezice, aşa cum nimeni nu a îndrăznit să presupună că „ideile progresiste” vor justifica, mai târziu, nimicirea în masă a zeci şi sute de milioane de oameni.

Intenționat sau nu, mereu se trece cu tăcerea faptul că originile „comunismului” nu se află nicidecum în „tradiţionalismul”, „fundamentalismul” sau „barbarismul” popoarelor din Orient, ci chiar în rădăcina întregului edificiu al modernităţii şi al „societăţii industriale”, cu toate derivatele sale.

Nu trebuie să uităm nici pentru o clipă faptul că nici ortodoxia, nici islamul şi nici buddhismul nu au dat naştere comunismului, liberalismului, nazismului sau unor fenomene asemănătoare lor, ci întreg edificiu al umanismului şi iluminismului european, care trebuie să dispară pentru ca popoarele din Est să se dezvolte cu adevărat într-un duh al libertăţii.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s