Politica

Un eventual vot anti-Filat, o eroare tactică gravă pentru PCRM


Voronin-si-FilatVotul comuniştilor pentru demisia guvernului ar putea fi o greşeală strategică fatală. În primul rând, PCRM nu este pregătită pentru  alegeri anticipate, în al doilea rând – menţinerea unui guvern minoritar, cu susţinerea condiţionată din partea comuniştilor, ar putea fi unul din factorii care ar duce la destrămarea AIE. În caz contrar, PCRM se va face vinovată de o eventuală resetare a alianţei de guvernare. În cazul în care „revoluţia” declanşată de PLDM va ieşua, Filat va fi strâns la colţ, fiind nevoit să revină într-un eventual „AIE -3”, acceptând condiţiile impuse de PD şi PL. Oare va înţelege electoratul comunist paşii liderilor PCRM?

Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor sunt concurenţii electorali principali ai comuniştilor, iar faptul că PLDM a declanşat un război împotriva principalilor inamici ai PCRM reprezintă un colac de salvare pentru Voronin şi acoliţii săi. Din câte ştim noi: „duşmanul duşmanului meu – prieten îmi este mie”, iar capriciile „exclusiviste” ale comuniştilor le-ar putea răpi unica şansă de a mai ieşi din statutul de „grup politic marginal”, aflat într-o fază avansată de degradare morală şi desfiinţare instituţională.

Raţionamentul “eşuarea AIE înseamnă automat revenirea PCRM” este absolut greşit, pentru că raitingul comuniştilor se află într-o continuă scădere, indiferent de problemele din alianţa de guvernare.

Eşecul total al AIE, însoţit de decăderea PCRM, nu poate avea decât două finalităţi:  fie instaurarea unei apatii generale şi scăderea bruscă a interesului populaţiei faţă de orice proces şi actor politic (adâncirea crizei politice care ar avea un final incert), fie apariţia unor alternative politice care ar asimila electoratul PCRM, în timp ce una din componentele AIE ar asimila electoratul celelalte formaţiuni de dreapta (PLDM ar asimila PL sau invers), în cazul în care nu se prevede apariţia niciunei alternative de dreapta în următorii ani.

Dispariţia PCRM este inevitabilă, indiferent de modul în care vor decurge lucrurile. Totuşi, atragerea unei componente a fostului AIE-2 într-un „parteneriat” (direct sau indirect), ar putea diminua viteza de descompunere a acestei formaţiuni, în folosul PD şi aşa-numitei „stângi alternative”.

Anunțuri
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s