Degradare

Generaţia „de la cinci la zece”


hipsterÎmi amintesc, a existat cândva la postul naţional de televiziune o emisiune pentru copii –„De la cinci, la zece”, unde copii avea şansa de a-şi prezenta talentul artistic în cea mai fragedă vârstă (de unde vinea şi denumirea emisiunii). Iniţial, ideea a fost una destul bună, însă mai târziu, aşa cum se întâmplă mai în toate concursurile din Moldova, a devenit un adevărat viciu. Fiecare părinte „cu poziţie onorabilă în societate” sau cu „bani buni” dorea cu orice preţ să-şi vadă odrasla „spălată în lumina slavei”, indiferent dacă are talent sau nu. Emisiunea s-a transformat într-un circ dezgustător, unde nu se întreceau talentele, ci banii, poziţia şi relaţiile părinţilor.

Au trecut ceva ani, iar copii acelor emisiuni au crescut mari. Năravul părinţilor a rămas acelaşi. Copiii au fost băgaţi la licee de elită, apoi la universităţi – unde contează mai mult banul în plic decât cunoştinţele. După facultate a urmat un loc călduţ într-o firmă sau ONG a părinţilor, rudelor sau prietenilor părinţilor, unde mai puţin contează ce şi cum gândeşti, ci „de-a cui eşti”.

Dacă eşti odrasla „omului emerit” – calitatea de scenarist, „poet talentat”, artist, activist ONG-ist, „om de afaceri de succes”, ambasador, ministru de externe, „blogger faimos”, vedetă de estradă sau TV îţi este garantată, chiar dacă nici nu practici ocupaţiile sus menţionate sau nu ai minime abilităţi pentru a le practica. Întreg spaţiu public a fost inundat cu vedetele „De la cinci, la zece”. Mai mult decât atât, aceşti hipsteri, aceste simulacre, forme fără conţinut, „intelectuali” fără intelect, nulităţi cu aere de genii au devenit un soi de exemple şi chiar lideri de opinie pentru restul tinerilor, care sunt condamnaţi să orbiteze în jurul acestor „tineri cu relaţii”.

Mi-e frică de gândul că aceasta ar putea fi „elita” noastră de mâine.

Reclame
Standard

2 gânduri despre „Generaţia „de la cinci la zece”

 1. Ion zice:

  Poate părea frustrant, nedrept, nelalocu lui toată situația asta, dar așa e în toată lumea, în toate țările ..pînă la urma e oarecum o selectie ..
  Iar acei părinti, majoritatea din ei sunt oameni adevărați.. care au muncit cu sudoarea frunții și al talentului lor.. au muncit pentru numele lor și pentru a le face o viață mai bună urmașilor lor. Nu-i poți acuza acuma pentru ce fac… O fac pentru că pot.
  Cu siguranță generația urmăroare acestor mici ”vedete” n-or să mai fie vedete..de obicei generația a 3-ia suferă un regres considerabil neavînd bază sănătoasă de sprigin..

  Cumva e un cerc închis, asta e viața, așa e construită natura..

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s