ProletKult, reвaLюtzie

Cenaclul „Floarea Vieţii” – proiect „cultural-revoluţionar”


cenaclu-logoIată că vineri, un grup de tineri vor iniţia un nou proiect cultural pentru spaţiul basarabean. Prin ce ar fi nou? În calitate de unul din umili iniţiatori, aş vrea să deschid nişte paranteze: ideea constă în oferirea unei model cultural alternativ la ceea ce există la ora actuală. Iniţiativa vine de la o insatisfacţie estetică şi filosofice faţă de aşa-numitul stil „păşunist”, prins într-un lirism lipsit de conţinut valoric clar, uneori cu forme excesiv de patriotarde şi matriarhale, cât şi faţă de cel „postmodernist”, căzut în capcana unui pseudo-nonconformism, închistat în pornografie şi nihilism.

Recunosc că prima ediţie a ceea ce numim noi cenaclul „Floarea Vieţii” va fi extrem de neomogenă, cu unele momente pe care nici noi nu le acceptăm deplin. Cu toate astea, odată cu trecerea timpului, sperăm să plămădim un mediu cu un mesaj valoric şi estetic unic, clar definit, care ar evidenţia şi personalitatea fiecărui artist.

Cenaclul nostru se hrăneşte din mai multe surse de inspiraţie, principalele fiind: faimosul cenaclu „Flacăra” condus de poetul român Adrian Păunescu, lirica românească clasică şi interbelică, cât şi rockul şi bardul rusesc din anii 80-90. Desigur, una din sarcinile noastre la ora actuală este punerea în valoare a autorilor basarabeni contemporani şi trezirea interesul tineretului faţă de adevărata cultură.

Nucleul cenaclului este ceea ce numesc eu „cultura revoluţionară” – o cultură care nu se limitează la satisfacerea vanităţilor unei persoane sau unui grup sectar de intelectuali, ci o cultură care vine să trezească şi să ridice la niveluri superioare o generaţie. Nu vrem să facem o cultură care „să se vândă”, „să relaxeze”, „să distreze” – ci o cultură care să dea hrană pentru creier, răspunzând unor norme elementare ale esteticii clasice.

Nu vrem să fim un club de tineri care se adună periodic pentru a cânta la chitară din plăcere în jurul halbelor de bere, ci ne dorim a fi un mediu creativ, capabil să declanşeze o adevărată avalanşă culturală. Creativitatea, originalitatea şi frumosul – aceştia sunt „pilonii ideologici” de bază a cenaclului „Floarea Vieţii”.

Din cine este compus grupul nostru? Din tineri actori profesionişti şi amatori, cântăreţi, compozitori, poeţi tineri. Ne-am adunat împreună pentru a produce ceva frumos, profesionist şi organizat.  Poate unii din ei vor ajunge nume sonore în cultura contemporană, iar alţii se vor limita la o participare de scurtă durată. Un lucru este sigur: printr-o muncă şi dăruire de sine, cenaclul ar putea deveni un moment important în istoria culturală a Basarabiei. Ar fi o afirmaţie prea îndrăzneaţă? Vom trăi şi vom vedea.

Deocamdată, vă invităm să veniţi la ora 18.00, la sediul Uniunii Scriitorilor, în ziua de vineri, 15 martie, unde vom avea o ediţie de lansare a proiectului nostru.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s