reвaLюtzie, Securitatea naţională

„Reţelele anonime” – nişte alternative reţelei globale „Internet”?


Anonymous-Operation-logoDin câte ştim, libertatea pe internet este ameninţată de doi mari coloşi: corectitudinea politică şi drepturile de autor. Cu cât ne adâncim în procesul pe care unii îl numesc „globalizare”, presiunea asupra „utilizatorilor activi” (bloggeri, distribuitori de soft, filme, muzică, cărţi etc.) devine tot mai mare. Cum e şi firesc, oamenii au început căuta mijloace alternative de comunicare, retrăgându-se în „reţele anonime”, care funcţionează pe nişte principii diferite decât aşa cum funcţionează internetul clasic.

În primul rând, astfel de reţele nu au nevoie de servere, care ar stoca informaţia (sunt descentralizate, informaţia fiind partajată de toate calculatoarele din reţea). În al doilea rând, astfel de reţele permit un înalt grad de anonimat, atât în comunicarea interpersonală, partajarea fişierelor, dar şi în publicarea unor site-uri web, care funcţionează în reţea chiar dacă proprietarul îşi deconectează calculatorul.Cele mai populare reţele de acest fel sunt FreeNet şi I2P. Pentru a vă putea conecta la aceste reţele, este nevoie doar să instalaţi softul necesar, disponibil pe internet şi să consultaţi instrucţiunile de setare a aplicaţiilor.

Ca experiment, am instalat ambele aplicaţii, încercând să văd avantajele fiecăreia.

FreeNet – oferă un nivel înalt de anonimat, este destul de uşor de înţeles, dar are anumite dezavantaje: este foarte greoaie în utilizare (necesită  spaţiu mare pentru stocarea datelor, resursele se descarcă destul de greoi, adresele siteurilor sunt foarte greoaie). Plus, FreeNet este mult mai popular în Franţa şi Marea Britanie. Resurse în limba română şi rusă sunt foarte puţine. În schimb puteţi găsi multe informaţii originale începând cu resurse anarhiste, ecologiste, „homoactiviste” şi pro-droguri, până la fundamentaliste, neonaziste şi teroriste. Cu alte cuvinte – tot ce vă pofteşte inima şi raţiunea, fără niciun fel de limite.

Un alt dezavantaj este utilizarea la greu a aplicaţiilor Java, care îngreunează lucrul.

Unicul site românesc disponibil pe FreeNet este „Resurse Ortodoxe”, care, presupun, că a fost creat de cunoscut blogger român Saccsiv (dacă judec după emailul de contact).

I2P – la prima vedere pare extrem de complicat, dar cu timpul totul devine clar. Utilizatorii au posibilitatea să-şi rezerve orice domeniu „numelemeu.i2p” şi să-l găzduiască în voie. Tot aici puteţi să vă înregistraţi şi propria adresă de email (toate acestea sunt disponibile doar în interiorul reţelei). Una din incomodităţi pe care m-am lovit, a fost necesitatea de a utiliza proxy pentru acces în reţea, iar pentru a accesa panoul de administrare a reţelei, este nevoie de deconectat proxy. Soluţii la această problemă sunt diferite: fie rezervaţi un browser special pentru navigare în I2P, fie instalaţi un plugin care vă permite rapid să conectaţi şi să deconectaţi proxy (Foxy Proxy).

Un avantaj al FreeNet (cel puţin, la primele mele experienţe), este existenţa unor directoare complete şi un sistem de căutare bine pus la punct, ceea ce nu am identificat încă la I2P.

Un punct slab ar fi şi serviciul de email – administratorul aplicaţiei permanent se plânge de „atacuri Ddos”.

Am observat un lucru interesant: spre deosebire de FreeNet, I2P este mai popular în Rusia şi SUA. Din păcate, deocamdată, nu am dat aici peste resurse româneşti sau basarabene. La primul contact, ambele reţele ar aminti de internetul în faza sa primitivă, însă odată ce înţelegi oportunităţile pe care îţi oferă acest mecanism, atitudinea se schimbă radical.

Desigur, viaţa din ambele reţele este una destul de anemică, pentru că sentimentul libertăţii nelimitate pe internet este încă foarte mare. O bună parte a masei consumatoare nu simte necesitatea de a naviga anonim şi nici nu este afectată de limitarea dreptului la opinie (pe care nici nu o au). Cu toate astea, cunoaşterea modului de funcţionare a acestor reţele este una foarte importantă pentru garantarea în viitor a liberului acces la informaţie într-o societate care tinde să devină tot mai globalizată şi tot mai totalitară.

Pe viitor, voi mai descrie aici experienţele mele în utilizarea acestor reţele. Dacă aveţi ceva întrebări, nu vă ruşinaţi.

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s