Securitatea naţională

FreeNet – primii paşi


freenetRevin la reţeaua FreeNet. Vă amintesc că în baza acestei reţele stă lipsa oricărei ierarhii, cee ceea ce ar însemna că informaţia este distribuită la toţi utilizatorii, fără a fi stocată într-un singur centru (în afară de deţinătorul propriu-zis, adică). Astfel, în reţea poate fi publicat un site, sau flog (similar „blogului” din internet) fără ca utilizatorul să poate fi identificat. Oricărui utilizator, oricărui fişier, oricărui site corespunde o cheie (cu un algoritm de cifrare destul de complicat), nivelul complexităţii şi securizării căruia poate fi setat de utilizator.

În primul rând, trebuie să vă convingeţi că aveţi instalată Java (în cele mai dese cazuri, ea este instalată, chiar dacă nici nu bănuiţi de acest lucru). În orice caz, ar fi bine să aveţi instalată ultima versiune, care poate fi descărcată gratuit de pe pagina producătorului.

Apoi, descărcăm fişierul de instalare a FreeNetului. Selectăm limba (din cele mai cunoscute avem rusa şi engleza). E o procedură destul de simplă şi scurtă. Nu mai intru în detalii.

Urmează a doua etapă a instalării. Intrăm în meniu: Start All ProgramsFreenet –  Start Freent. Nimic deosebit nu se întâmplă, în afara faptului că în colţul de dreapta, jos va apărea logoul FreeNetului (iepuraşul albastru). Dăm clic pe iconiţă, fie scriem în bara de adresă a browserului: http://127.0.0.1:8888.

Aici urmăm paşii propuşi (selectăm limba interfeţei, alegem nivel de securitate şi stabilim spaţiul pe care îl rezervăm datelor stocate).

Este important să ştiţi că softul FreeNet se instalează, de regulă, în următoarea locaţie: C:\Documents and Settings\Admin\Application Data\Freenet (pentru Windows). Aici găsiţi mapa „plugins” (unde aruncăm instrumentele pe care vrem să le folosim), „download” (unde se descarcă fişierele), „datastore” (mapa pe care aţi oferit reţelei FreeNet pentru stocarea datelor) şi altele, pe care le veţi descurca pe parcurs, dacă va fi nevoie.

Pentru a testa funcţionarea FreeNetului, dăm clic pe Browse, apoi urmăm Browse Freenet. Aici ni se propun câteva referinţe spre cele mai importante indexuri din freenet, legături spre pagini în care găsim documentaţie utilă (majoritatea în limba engleză) şi flogurile autorilor FreeNet şi ale autorilor  celor mai importante aplicaţii pentru FreeNet. Accesăm oricare resursă şi vedem cum apare o bară în care se indică viteza de încărcare a site-ului. În cazul în care viteza de încărcare este slabă, nu vă întristaţi, acest lucru depinde de timp. Spre a uşura navigarea, vă sfătui să lăsaţi FreeNet deschis cât mai mult timp posibil.

Iată câteva pluginuri şi aplicaţii pe care le puteţi folosi în FreeNet:

jSite – aplicaţie java pentru publicarea siteurilor în reţea

FreeTalk – messenger FreeNet

FreeMail – plugin pentru crearea şi gestionarea emailurilor în interiorul FreeNet

Frost – Client pentru schimb de fişier în interiorul FreeNet şi discuţii (aplicaţie Java)

FMS – Aplicaţie pentru crearea forumurilor în FreeNet (se instalează ca aplicaţie şi e disponibil la următoarea adresă locală http://localhost:8080/ )

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s