Filme, ProletKult

„Dead man” – o „Mioriţă” în stil american


deadman18Iniţial, am situat idea filmului „Dead man” („Omul mort”) undeva între „Knockin’ On Heaven’s Door” şi „Fight Club”. Mai târziu, mi s-a părut cea mai adecvată comparaţia lui cu balada românească „Mioriţa”.

„Dead man” poate fi considerată o „Mioriţă” americană, unde locul mitologiei populare româneşti este luat de stilul „Western” şi spiritualitatea indiană.  Filmul nu reprezintă atât un stil epic, cu o acţiune centrală şi un erou, ci are mai curând accente lirice. „Dead man” este un „film-poem”. 

Primul lui pas spre lumea de dincolo este leapădarea de tot ce îl leagă de lumea în care a trăit (iubita îl părăseşte, pierde toată averea şi locul de muncă). Următorul pas este glontele care îl condamnă la o moarte fizică, pe care este nevoit să o accepte ca pe un dat, pentru a se preschimba. William Blake de la începutul filmului nu mai are nimic comun cu William Blake (Johny Depp) de la sfârşitul filmului.

Indianul „Nobody” apare ca o mioriţă, ca un prevestitor al morţii şi ca o fiinţă nevinovată şi naivă, care are rolul de a petrece eroul liric pe ultimul drum, sfârşind prin jertfire de sine, asemenea mielului. El vorbeşte poetic, cu vorbe aparent de neînţeles, însă odată cu apropierea de punctul final,  sufletul lui William Blake şi indianul „Nobody” se sincronizează, astfel că ceea ce părea o bolboroseală iraţională, devine un mesaj foarte clar.

Într-un cuvânt, filmul este destinat celor care preferă filme intelectuale. Nu în zadar, filmul a fost filmat pe o peliculă alb-negru, în spiritul tradiţiei „noir-ului” şi „neonoir-ului” american.  Amatorii filmelor de acţiune şi umor nu vor găsi nimic ce i-ar putea impresiona. Îndeosebi, îl recomand celor care nu sunt insensibili la creaţiile lirice.

Reclame
Standard

Un gând despre „„Dead man” – o „Mioriţă” în stil american

  1. Pingback: “DEAD MAN” – O “MIORIŢĂ” ÎN STIL AMERICAN | BLOGPOST.timpul.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s