аюрель

Despre mişcarea corpurilor în spaţiu


space_exploration_largeAzi m-am trezit cu gândul la prima lege a mecanicii a lui Newton, care sună aproximativ aşa: Orice corp își menține starea de repaus sau de mișcare rectilinie uniformă atât timp cât asupra sa nu acționează alte forțe sau suma forțelor care acționează asupra sa este nulă.

Staţi aşa! Cum se mişcă atunci navele cosmice, neavând niciun punct de sprijin? Am început să caut informaţii pe internet, spre a-mi lichida ruşinoasa gaură în cultura generală.

Am dat de legea conservării impulsului şi mişcării reactive, principiul căreia poate fi explicat mai simplu în felul ăsta: în stare de repaus, viteza de mişcare acestuia este egală cu zero. Însă corpul dispune de o anumită masă. Dacă în condiţiile inexistenţei unui impuls extern, o parte din masa corpului se va separa cu o anumită viteză, mişcând restul corpului. Pe lângă aceasta, viteza mişcării corpului depinde de viteza cu care de desparte de el partea separată în direcţia opusă. Pe această idee se bazează mişcarea rachetelor în spaţiul cosmic.

Iată că pentru a mişca un organism, nu este nevoie neapărat de factori externi, ci este deajuns ca o parte a corpului să se despartă cu o numită viteză de întregul său.

Dar acest post nu a fost despre nişte legităţi fizice, ci despre viaţa omului, cu toate momentele fericite şi baiurile sale. Iată că am împlinit un an de când rătăcesc în spaţiu liber printre asteroizi. Nu ştiu dacă e de bine sau e de rău. Las totul în voia Domnului. O zi bună în continuare.

Reclame
Standard

Un gând despre „Despre mişcarea corpurilor în spaţiu

  1. Pingback: Despre mișcarea corpului în spațiu | BLOGPOST.timpul.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s