Sociologie

Cum se sapă o fântână în socialism, capitalism şi societate tradiţională


Banat_Fantana_cumpanaCum s-a face o fântână în socialism: primăria ridică impozite pentru gospdodarii din sat şi angajează câţiva lucrători. Asupra fântânii se lucrează vreo trei ani, dar nu se duce lucru până la capăt. Banii dispar undeva prin cabinetele primăriei. Lucrătorii se strică de beţie, gospodarii satului falimentează şi pleacă la munci peste hotare.

Cum se face o fântână în capitalism: Primăria nu are nicio treabă cu fântânele. Cel mai bogat gospodar sapă o fântână şi oferă tuturor apă cu plată. Cine nu plătește, nu are apă. De calitatea apei nu îi pasă, atât timp cât este monopolist. Primăriei nu-i pasă – totul e lăsat pe seama „mâinii invizibile”. În cel mai bun caz, acordă din bugetul local bani pentru repararea fântâni, la presiunea şi şantajul afaceristului.

Cum se face o fântână într-o societate tradiţională, non-capitalistă şi non-socialistă: se adună oamenii din sat, suflecă mâinicele şi sapă fântâna. Beau câteva căldări de vin şi frig un berbec. Mahalaua sărbătorește. Ulterior, toţi păstrează fântâna ca ochii din cap, pentru că este un produs al muncii tuturor.

 

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s