ProletKult, video

„Mizar” – o legendă a rockului macedonian


Mizar FRONTTrupa rock macedoniană „Mizar” a reuşit să cucerească renumele de „cult band”, pe întreg teritoriu al Macedoniei şi fostei Iugoslavie. Primul lor album, care poartă numele trupei (nu prea s-au complicat), devine şi prima muzică rock în limba macedoniană. În acea vreme, majoritatea trupelor macedoniene preferau să cânte în limba sârbă, din considerente de marketing sau sufereau de un complex de inferioritate.

„Mizar” este înfiinţată în anul 1983, în Republica Socialistă Macedonia, care se afla în componenţa Iugoslaviei. Din cauza stilului avandardist, a evocării motivelor creştin-ortodoxe şi ideea autodeterminării naţionale, sunt priviţi cu suspiciune de către autorităţile comuniste ale acelor vremuri. Probabil, o istorie similară au avut majoritatea trupelor rock din spaţiul comunist.

Împreună cu trupa „Arhanghel”, devin parte a unei mişcări cultural-ideologice naţionaliste şi tradiţionaliste, numită „Makedonska Streljba”, care îşi promova mesajul prin muzică şi teatru. Fiind privită ca un pericol, mişcarea a fost interzisă de regim.

Numele truperi provine de la denumirea arabă a „Ursei Mari”, care călăuzeşte călătorii prin pustiu.

Muzica celor de la „Mizar” abordează un mix de stiluri, precum post-punk, darkwave, gothic rock, fiind influențați muzica trupei britanice  „Joy Division”, elementele populare macedoniene şi muzica psaltică bizantină. În unele piese sunt utilizate şi fragmente din cântările corurilor bisericeşti.

sursa: wikipedia

Standard

Un gând despre „„Mizar” – o legendă a rockului macedonian

  1. Pingback: “Laibach” – estetica fascistă în cultura de masă | Octavian Racu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s