Filme

Cu umor despre moarte: „Быстрее чем кролики”


krolikUnul din cele mai controversate filme a anului 2013 din Rusia, probabil, a devenit „Быстрее чем кролики” (“Mai repede decât iepurii”). În primul rând, pentru că filmul a fost realizată cu participarea echipei teatrale “Kvartet I”, cunoscut prin comedii care s-au bucurat de un mare succes. Noua realizare a acestui grup, a reuşit să împartă fanii săi în două tabere: unii s-au arătat scârbiţi şi plictisiţi, alţii au fost extrem de entuziasmaţi. E şi firesc: schimbarea radicală de stil contrariază şi provoacă o disonanţă cognitivă. În locul unei comedii uşuratice, care ar crea bună dispoziţie şi ar relaxa creierul, spectatorul a fost nevoit să privească un film despre moarte, cu elemente de umor negru şi elemente psihedelice.

Iniţial, atmosfera filmului aminteşte de filmele hollywoodiene „Saw” şi „Cube”, însă mai târziu realizăm că de fapt se parodiază filmul american, linia subiectului fiind cu totul alta.

Aşadar, trei prieteni, un poliţist, o prostituată, un evreu şi un transvestit, după o noapte de beţie, se trezesc într-un loc necunoscut şi straniu. Primul gând care le vine în cap este faptul că ei se află în lumea cealaltă, încercând să-şi amintească ultimele clipe din viaţă. Astfel, ei pornesc în dialoguri filosofice în care iau în derâdere moartea. De altfel, filmul este plin de fraze memorabile, îmbibate cu umor negru şi rafinat.

Nu voi descrie finalul filmului, întrucât este neaşteptat pentru spectator. Vă voi lăsa singur să-l ghiciţi şi să-l descoperiţi.

Tebuie să vă atrag atenţia că filmul nu este decât o adaptare a unei piese de teatru, care intră în repertoriul celor de la „Kvartet i”. De altfel, versiunea televizată a spectacolului poate fi găsită integral pe internet. Nu am privit-o, dar din ceea ce scrie lumea pe net, filmul reprezintă doar o versiune prescurtată a spectacolului.

Unii s-ar întreba: ce legătură au iepurii cu subiectul filmului? Probabil, se are în vedere că oamenii se înmulţesc şi mor exact ca nişte iepuri, fără a se gândi prea mult la sensul vieţii pe pământ.

Anunțuri
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s