moldova, Securitatea naţională

De ce Republica Moldova nu poate renunţa la statutul de neutralitate


Când se discută despre statutul de neutralitate a Republicii Moldova, se uită un simplul fapt: frontierele sferelor de influență dintre blocurile militare nu se decide la Chişinău sau Bucureşti, ci în marile capitale ale lumii. În special, e vorba de Washington şi Moscova. „Neutralitatea” (care e un statut nu prea clar definit în cazul nostru) nu reprezintă o opţiune a statului Republica Moldova, ci un rezultat al unei convenţii dintre Occident şi Rusia.

Din aceste considerente, orice îndemnuri de renunţare la actualul statut nu pot fi decât puerile, întrucât clasa politică de la Chişinău este prea nesemnificativă pentru a influenţa linia de demarcaţie dintre marile blocuri militare.

Cazul Ucrainei şi Georgiei, care au intrat într-un război rece cu Federaţia Rusă, sperând că vor fi primite cu braţele deschise, este unul semnificativ. La summitul NATO de la Bucureşti, aceste două ţări nu au fost invitate să adere la Tratatul Nord-Atlantic, în pofida unor opţiuni clar exprimate.

Mai mult decât atât – conflictul militar cu ruso-georgian din august 2008, care s-a soldat cu pierderea irecuperabilă a unor teritorii de către Georgia, precum implicarea dură a Washingtonului şi Bruxellesului în politica internă a Ucrainei, care a tulburat echilibrul dintre regiunile din Est şi Vest, trebuie privite anume în contextul credinţei naive ale guvernelor naţionale că ar putea să decidă de la sine putere modificarea statutului de neutralitate.

Orice tentativă de a ieşi din zona neutralităţii, fără a avea garanţii sigure din partea unui partener sau altul, poate transforma Republica Moldova într-o ţară-ţintă, care s-ar solda cu destrămarea teritorială şi lichidare ca stat. Problema este că marile puteri nu prea sunt dispuse să ofere cuiva garanţii, mai ales când este vorba de nişte state minuscule, precum Republica Moldova. La cât de mici suntem, nu ne putem permite luxul de a face greşeli fatale şi de fi creduli şi naivi. Iată de ce ţara noastră nu îşi poate permite prea mari viraje pe scena politicii internaţionale.

Reclame
Standard

Un gând despre „De ce Republica Moldova nu poate renunţa la statutul de neutralitate

  1. Pingback: #Bloguri din Moldova: De ce Moldova nu poate renunța la neutralitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s