аюрель

Setea


Fiecare om are sete de ceva. Ceva ce nu a mai sorbit sau poate a sorbit doar o singură dată şi pentru o clipă scurtă. Ulterior, nemaigăsind acest ceva, el tot mai încearcă să-l substituie cu toate, însă în zadar – setea devine şi mai însuportabilă. Cu cât bea mai mult, cu atât focul devine tot mai fierbinte şi în locul lichidului, în gâtlej îi pătrunde nisipul fierbinte şi uscat al pustiului Sahara. E ca şi cum ai bea cu poftă apa sărată a mării, încercând să te tot amăgeşti că e o apă dulce de izvor.

Continui să o bei înghiţi cu gâturi mari nu pentru că ai avea iluzia că ţi-ar putea domoli setea. Nu, deloc. Pur şi simplu, simţi nevoie să te autoamăgeşti, pentru că doar minciuna te mai ţine în viaţă.

Însă cele mai multe minciuni îşi spune omul sie însuşi, chiar dacă se iubeşte cel mai mult pe sine. În zadar atunci el caută vina de nenorocul lui în cei din jur. Tu eşti propriul tău duşman. Poate această autoînşelare nu face decât să ascundă o ură adâncă a omului faţă de propria sa fiinţă? Sau, mai exact, ura faţă de golul său, de existentul inexistent – acea Lună Neagră, fantomă rătăcitoare şi înşelătoare, Fata Morgana, care în loc să te împlinească, te coboară şi mai mult. Poate de aici vine şi setea, ca o neîmplinire, ca pustiul Sahara din interiorul tău, în care nu suflă decât vântul uscat, purtând nisipul fierbinte al inexistenţei.

Şi uite aşa, înghiţind cu nesaţ apa într-un vis adânc, te trezeşt cu nisip şi praf pe limbă şi între dinţi şi cu capul copt de soare, apoi închizi ochii şi nu îţi doreşti decât să visezi un ocean de necuprins.

Standard

Un gând despre „Setea

  1. iubire zice:

    Eu cred că omul trebuie să îşi ceară milă de la el însuşi. A-I cere milă lui Dumnezeu eu cred că e chiar o blasfemie, pentru că în mintea mea milă trebuie să cerem celor răi, nu celor care ne iubesc. A zis cineva că Dumnezeu iubeşte pe cel mai mare păcătos, mai mult decât îl iubeşte cel mai mare sfânt pe Dumnezeu. Păi, asta nu înseamnă că Dumnezeu ne adoră pe toţi? (P.S. Am visat azinoapte că vă spuneam să nu mai drăcuiţi.)

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s