moldova, Politica

Ce trebuie să ştim despre regimul de circulaţie fără vize?


Totuşi, de ce are nevoie un cetăţean al Republicii Moldova, care intenţionează să călătorească în spaţiul european după abolirea regimului de vize?

Pentru a evita populisme şi speculaţii, să citim un document care reglementează cel mai exact regulile de circulaţie în spaţiul Schengen. E vorba de Regulamentul Frontierelor  Schengen, articolul 5 – „Condiţii de intrare pentru cetăţenii statelor terţe”:

Din acest regulament, găsim următoarele condiţii obligatorii:

 • să fie în posesia unui document de călătorie valabil sau a unor documente ca să autorizeze trecerea frontierei – adică să avem în posesie un paşaport biometric valabil.
 • să justifice scopul şi condiţiile şederii, faptul că posedă mijloace suficiente de subzistenţă, atât pentru perioada şederii cât şi pentru întoarcerea în ţara de origine sau tranzitul spre un stat terţ în care intrarea le va fi permisă cu siguranţă, sau sunt în postura de a obţine legal asemenea mijloace; 
 • pe numele lor nu au fost introduse alerte în Sistemul Informatic Schengen în scopul refuzării intrării;
 • nu sunt considerate a fi o ameninţare la adresa ordinii publice, securităţii interne, sănătăţii publice sau relaţiilor internaţionale a oricăruia dintre statele membre, mai ales în cazul în care, din acelaşi motiv, nu a fost introdusă nici o alertă în bazele de date ale statelor membre în scopul refuzării intrării.

Pagina ambasadei Germaniei la Chişinău scrie că în acelaşi timp, poliţia de frontieră are dreptul să solicite un set de documente care ar confirma că îndepliniţi toate condiţiile necesare.

 • biletul de avion (tur retur) în caz de joncţiuni;
 • dovezi de finanţare (de exemplu: bani cheş, cecuri de călătorie, cărţi personale de credit, burse precum şi scrisori de garanţie şi invitaţie);
 • dovezi privind cazarea;
 • scrisoarea de invitaţie în cazul călătoriilor cu scop de vizită şi participare la conferinţe;
 • confirmări de la instituţiile de învăţământ în cazul vizitelor de studii;
 • datele de contact ale persoanei gazdă;
 • se recomandă deţinerea asigurării medicale.

 În ce state europene putem călătări fără viză?

În toate statele din spaţiul european, în afară de Marea Britanie şi Irlanda.

Totuşi, cum putem confirma că avem o sumă suficientă pentru a avea dreptul să călătorim în spaţiul european?

Citez din regulament:

Evaluarea suficienţei mijloacelor de subzistenţă se poate face pe baza numerarului, cecurilor de călătorie şi cărţilor de credit aflate în posesia cetăţenilor statelor terţe.

Declaraţiile de sponsorizare, în cazul în care acestea sunt prevăzute de legislaţia naţională şi scrisorile de garanţie din partea gazdelor, aşa cum sunt definite de legislaţia naţională în situaţia în care cetăţenii statelor terţe vor locui la o gazdă, pot face, de asemenea, dovada unor mijloace suficiente de subzistenţă.

Siteul ambasadei Germaniei vine cu precizări:

Valabilitatea unei cărţii de credit se verifică contactând compania emitentă sau prin utilizarea altor modalităţi disponibile la punctul de trecere a frontierei (de exemplu: case de schimb valutar).

Valabilitatea scrisorii de invitaţie poate fi verificată prin contactarea directă a persoanei gazdă sau prin intermediul organelor teritoriale de control conform reşedinţei gazdei.

Ce sumă este necesară pentru intrarea într-un stat din spaţiul Schengen?

Nu există o sumă exactă. Totul depinde de ce ţară doriţi să vizitaţi. Cel mai bine, ar fi să consultaţi o reprezentanţă diplomatică înainte de a vă aventura în călătorie. Suma minimă depinde de fiecare stat în parte. Citez din regulament:

Mijloacele de subzistenţă vor fi apreciate în funcţie de durata şi scopul şederii şi de media preţurilor pentru cazare şi masă din statul (statele) membru (membre) implicat (e), înmulţită cu numărul de zile al şederii.

Este obligatorie asigurarea medicală?

Regulamentul nu prevede obligativitatea asigurării medicală, însă s-ar putea să aveţi probleme în cazul în care va lipsi. Dacă nu doriţi să faceţi cale întoarsă, ar fi preferabil să o perfectaţi, pentru orice eventualitate.

Ce să fac dacă mi s-a refuzat intrarea în spaţiul Schengen?

Siteul ambasadei Germaniei scrie:
Persoanele cărora li s-a interzis intrarea au dreptul să formuleze o cale de atac, care se va face în concordanţă cu normele naţionale ale statului membru vizat. Persoanei i se va înmâna o informaţie detaliată privind termenii, instituţia competentă unde urmează a fi exercitată calea de atac.

Exercitarea căii de atac nu va atrage după sine suspendarea deciziei de interdicţie a intrării.

Ce se întâmplă dacă depăşesc cele 90 de zile de şedere ?

Siteul ambasadei Germaniei : Şederea cetăţeanului moldovean care va depăşi perioada de 90 de zile în spaţiul Schengen (fără a fi în posesia unui permis de şedere sau a unei vize pentru şederi de lungă durată), va fi considerată ilegală fapt ce va duce la interdicţia intrării în spaţiul Schengen.

Avem dreptul de a munci în spaţiul Schengen ?

Siteul ambasadei Germaniei :

Desfăşurarea unei activităţi lucrative în spaţiul Schengen fără a fi în posesia unui permis de muncă este la fel ilegală, (chiar dacă perioada de 90 de zile nu va fi depăşită) şi poate atrage după sine interdicţia de intrare în spaţiul Schengen.

În esenţă, diferenţa faţă de regimul de vize şi fără vize nu e prea mare. În mare parte, regimul de circulaţie va fi asemănător cu cel care a funcţionat câţiva ani până la introducerea vizelor pentru călătoriile în România, fiind foarte anevoios.  Cât de „liberă” va fi această circulaţie şi în ce măsură e mai bună decât călătoria cu vize, urmează să vedem în practică, după 28 aprilie. Pentru mine, cel puţin, regimul de viză era unul mai sigur. Să sperăm că odată cu trecerea timpului, lucrurile se vor mai simplifica.

Reclame
Standard

Un gând despre „Ce trebuie să ştim despre regimul de circulaţie fără vize?

 1. Pingback: Despre regimul de circulatie fara vize in UE pentru basarabeni | FrontPress

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s