fascism

„Laibach” – estetica fascistă în cultura de masă


Zilele am făcut o descoperire plăcută pentru mine – noul album al slovenilor de la Laibach – „Spectre”, care aduce ceva nou în lumea muzicii în stil martial-industrial. În noile piese nu lipsesc nici motive politice, în special cele legate de decadenţa occidentului şi destrămarea Europei („Europe is falling aparte”).

Desigur, trupa promovează „stilul fascist” (futurismul italian, neoromantismul şi realismul naţional-socialist), însă fără a promova mesaje politice fasciste. Fascismul celor de la „Laibach” este mai curând un mesaj estetic decât ideologic. În cadrul unui interviu, în cadrul căreia au fost întrebaţi dacă sunt fascişti, ei au răspuns: „suntem fascişti în măsura în care Hitler a fost pictor”. În acelaşi timp, „Laibach” este o trupă pur postmodernistă, care manipulează abil imaginile şi simbolurile pentru a aduce publicului propriul lor mesaj metapolitic.

Mai mulţi critici observă că ultimul album este unul din cele mai îndrăzneţe şi nu evită să lanseze lozinci şi manifeste politice. În albumul său „Laibach” vorbeşte despre necesitatea de a căuta noi eroi, noi credinţe politice, de a crea istorie.

Până la urmă, ce este „fascismul” (sau „marţialul”) celor de la „Laibach”? Nu este decâto mobilizare radicală a sufletului şi a voinţei. Totalitarismul lor nu este decât o formă a opoziţiei faţă de atomizare a lumii. Teroarea lor nu este decât încercarea a individului de a sparge zidul înstrăinării (a ne aminti de „The Wall” a celor de la Pink Floyd).

A se citi şi despre MIZAR

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s