Politica

Psihoza colectivă, ca un drum spre „vânătoarea de vrăjitoare”


Psihoza colectivă este unul din cele mai eficiente şi cele mai simple metode de lichidare a oponentului politic. Îndeosebi, această a devenit foarte des utilizată în perioada modernă şi contemporană, când tehnologiile informaţionale au o influenţă sporită asupra formării opiniei publice. „Vânătoarea de vrăjitoare” a fost şi este utilizată de orice regim, fie el democratic sau autoritar. Nu sistemul politic joacă aici rolul decisiv, ci capacitatea unui grup de a domina ideologic şi informaţional, pentru a impune societăţii imaginea unui „duşman absolut”.

În Germania nazistă aceştia erau evreii, în URSS din anii 30 – etnicii germani din Rusia (care erau suspectaţi de simpatii pentru patria istorică ) precum şi „elementele antisovietice”, iar în SUA anilor 50 – erau vânaţi presupuşii „comunişti”.

Astăzi, în România se tot caută „agenţi ruşi” în spatele celor care nu sunt de acord cu extragerea gazelor de şist, precum şi în spatele ultimelor scandaluri legate de persoana fratelui actualului preşedinte Traian Băsescu. Recent, reprezentanţii departamentului apărării SUA ar fi cerut României să declanşeze o operaţiune amplă de purificare a instituţiilor de stat „de presupuşi simpatizanţi ai Rusiei”. Desigur, ar fi vorba, în primul rând, de persoanele care se opun extragerii resurselor naturale de către companiile americane.

În afară de aspectele istorice, psihologice şi politice, mai există şi un aspect juridic – legitimitatea. Mai simplu vorbind, legitimitatea reprezintă faptul sau acţiunea deplin justificată. Mai devreme sau mai târziu, legitimitatea implică şi legalitatea (ca o trecere de la starea „de facto” la starea „de jure”).  Promovarea unor proiecte de legi legate de siguranţa naţională pe fonul isterizării societăţii nu este decât o cale directă spre o dictatură a absurdului şi prostiei. A se vedea proiectele legate de combatere a extremismului, separatismului şi sporirea atribuţiilor SIS, precum şi restrângerea dreptului la manifestaţii publice. Unele voci vorbesc prin târg şi existenţa unor directive secrete, prin care instituţiilor de stat sunt forţate să limiteze accesul la anumite servicii publice „persoanelor indezirabile”. Toate acestea nu sunt decât zvonuri, fireşte.

De ceva timp, urmărim în spaţiul public din Republica Moldova o adevărată isterie împotriva celor „care încearcă să deturneze parcursul european al ţării”. Sunt născocite şi promovate tot felul de teorii conspiraţioniste, persoane şi organizaţii sunt diabolizate la maxim, se vorbeşte la serios despre tot felul de „planuri ascunse”, despre iminenţa unor conflicte sângeroase şi a unor războaie, sugerându-se că fără lichidarea morală sau chiar fizică a unor persoane – societatea nu ar putea să respire liniştit.

Desigur, nu e vorba de cât de o isterie preelectorală, prin care se urmăreşte dobândirea unor capitaluri politice, însă orice isterie colectivă are mai multe capete, care oricând se poate întoarce chiar şi împotriva celor care încearcă a o provoca. Încă niciodată astfel de stări ale societăţii nu a avut efecte pozitive, indiferent de nobleţea scopurilor propuse.

Reclame
Standard

2 gânduri despre „Psihoza colectivă, ca un drum spre „vânătoarea de vrăjitoare”

  1. Pingback: PSIHOZA COLECTIVA, ca un drum spre “VANATOAREA DE VRAJITOARE” | FrontPress

  2. Pingback: PSIHOZA COLECTIVA, ca un drum spre “VANATOAREA DE VRAJITOARE” | Lupul Dacic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s