Filme, Sociologie

„Omul de răchită” – sacrificiul masculilor într-o comunitate matriarhală


Încă un film care poate fi încadrat în „mitologia matriarhatului contemporan” – „Omul de răchită”. Tânărul poliţist Edward Malus primește o scrisoare de la o veche prietenă – Willow Woodward, în care este rugat să ajute la găsirea fiicei sale (Rowan), care a dispărut fără urmă.

Pentru a-şi ajuta dragostea din trecut, Edward pleacă pe insula în care locuieşte o comunitate matriarhală închisă, condusă de sora SummersIsle. Comunitatea este preocupată, în special, de apicultură. Majoritatea populaţiei reprezintă femeile, în timp ce bărbaţii sunt muncitori necalificaţi, care deservesc comunitatea efectuând cele mai grele munci. În şcoala locală este alcătuită şi ea exclusiv din fete. Băieţii sunt omorâţi la naştere, iar bărbaţii sunt acceptaţi în preajma femeilor doar pentru însămânţare.

Edward porneşte o investigaţie, încercând să dea de urmele fetei, suspectând comunitatea de ritualuri bizare, în care ar dori să sacrifice copilul. În cele din urmă însăşi Edward ajunge să fie obiectului sacrificiul ritualic, de dragul restabilirii productivităţii albinelor, fiind ars într-o construcţie din răchită.

Comunitatea insulară reprezintă o imitaţie a roiului de albine, în centrul căreia există Regina-Matca, în timp ce masculii (trântorii) sunt folosiţi doar pentru fecundare. În unul din fragmentele filmului, profesoara întreabă elevii din şcoala de pe insulă în timpul unei lecţii – „copii, ce este un bărbat?”.  La care elevele răspund în cor: „un simbol falic!”.

„Omul de răchită” este figură antropomorfă împletită, folosită în păgânismul celtic de druizi şi în neopăgânism (wicca) pentru sacrificii umane. Wicca este un cult panteist şi animist, în care se oferă o importanţă centrală naturii întruchipată de figura Zeiţei Întreite (fecioara – „puritate”, mama – „fecunditate” şi bătrâna – „înţelepciunea”).

Filmul există în două versiuni – cea din 1973 şi cea din 2006:

Anunțuri
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s