Filme

Noe – ca un activist ecologist


Istoria reprezintă o parabolă ecologistă, despre omul ca „fiul al naturii” (Set), care se opune „omului civilizaţiei” (Cain). Din anumite motive, în această luptă dintre natură şi civilizaţie, lipseşte Creatorul şi ideea de om ca „fiu al lui Dumnezeu”. Aşadar, lupta dintre civilizaţie şi natură reprezintă un antagonism fals, atât timp cât în această luptă lipseşte elementul fundamental – Dumnezeu. Printre pot fi observate şi elemente anarhiste, caracteristice pentru ecologismul radical – „nu poate exista niciun rege în împărăţia lui Dumnezeu”.

Aşadar, potrivit autorilor filmului, Cain a creat o civilizaţie dezvoltată, care exploatează cu nemiluita bunurile pământului, în timp ce Set şi urmaşii săi au rămas păstrători ai mediului ambiant.

Însă Dumnezeu decide să şteargă omenirea de pe faţa pământului. De ce? Pentru atitudinea neglijentă faţă de natură.

De ce Dumnezeu l-a ales pe Noe? Pentru că e un ecologist convins.

Care este misiunea lui Noe? Salvarea animalelor şi nimic mai mult. Desigur, o astfel de misiune nu are nimic cu subiectul Bibliei, unde Dumnezeu îşi doreşte salvarea lui Noe şi familiei sale, nu a animalelor, care au fost create pentru a servi omului.

Civilizaţia este privită ca o anormalitate, ca un rezultat al dezvoltării unei celule cancerigene, apărută odată cu căderea protopărinţilor, apoi uciderea lui Abel de către Cain, ai cărui urmaşi vor înfiinţa oraşe şi vor pune începuturile fierăriei. Însă rătăcirea omului nu este privită din perspectiva religioasă – ca îndepărtarea de Dumnezeu, ci ca o atitudine nerespectuasă faţă de natură. Noe din film nu este un fiul al Dumnezeului-Tată, ci mai curând un panteist, care serveşte Naturii-Mamă.

Contrar versiunii biblice, salvarea familiei lui Noe nu se datorează voinţei divine, ci încălcarea cuvântului dat de Noe. Adică, e vorba de o nouă cădere a omului. Omenirea urma să fie ştearsă de pe faţa pământului, lăsând locul florei şi faunei, însă Noe nu a putut să-şi ducă misiunea până la capăt şi să omoare nepoatele care s-au născut în arcă, împiedicând continuarea înmulţirii speciei umane. În acest fel, supravieţuirea omului devine o eroare, din cauza căreia are de suferit planeta.

Nu e de mirare acest fapt, întrucât în cadrul forumurilor internaţionale ale mişcărilor ecologiste, populaţia umană este prezentată drept „factor nociv” pentru mediul ambiant, fiind propuse uneori printre măsuri chiarşi diminuarea ratei natalităţii.

Aşadar, filmul „Noah” (Noe) nu este un film religios, ci un film cu tematică şi propagandă ecologistă, în care este diminuat la maxim rolul credinţei, a omului şi umanităţii ca valoare, punându-se, în schimb în centrul atenţiei natura ca valoare supremă.

Reclame
Standard

2 gânduri despre „Noe – ca un activist ecologist

  1. Pingback: NOE – ca un activist ECOLOGIST | FrontPress

  2. Pingback: REVISTA BLOGURILOR. Liceul ”Unirea” din Târgu Mureș retrocedat ilegal

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s