Politica

Acordul de Asociere cu UE – o schemă de atac raider de proporţii?


E adevărat, după semnarea Acordului de Asociere nu vor mai avea loc atacuri raider. Nu pentru că se va face ordine în justiţie şi organele de forţă. Nu. Pur şi simplu, va dispărea necesitatea de a prealua întreprinderi, fabrici şi uzine. După intrarea în vigoare a acordului de liber schimb, Republica Moldova îşi va consolida statul de ţară care există exclusiv din importuri şi remitenţe. Acapararea unor sectoare ale economiei va fi lipsită de sens, pentru că acestea oricum vor dispărea în „procesul de integrare în economia europeană”.

Marele afaceri, în schimb, se vor face din contul importurilor, care mai sunt şi scutite de taxe vamale. E mult mai uşor să înfiinţeze o companie care să se ocupe de import, decât să investeşti într-o fabrică în Moldova. Oligarhii noştri ştiu foarte bine acest lucru. De aici vine şi tot avântul „proeuropean”.

Recent, Uniunea Producătorilor de Zahăr a anunţat că patru din cele cinci fabrici de zahăr din Republica Moldova ar putea fi închise. Cine va avea de câştigat, în schimb? Afaceriştii apropiaţi de puţul puterii, care au pregătit deja firme care vor vinde pe piaţa noastră zahăr din străinătate, fără a investi vreun ban în economia naţională. E o schemă foarte simplă şi primitivă de acaparare a economiei naţionale, care va avea drept consecinţe sărăcirea şi mai mare a populaţiei.

Uneori, toată această poveste cu „integrarea europeană” îmi aduce aminte de povestea cu bonurile patrimoniale, care s-a sfârşit cu un mare fiasco socio-economic. Aş vrea din tot sufletul să greşesc în această privinţă.

Anunțuri
Standard

2 gânduri despre „Acordul de Asociere cu UE – o schemă de atac raider de proporţii?

  1. Pingback: Acordul de Asociere Moldova – UE, o schema de atac RAIDER de proportii? | FrontPress

  2. Pingback: Acordul de Asociere Moldova – UE, o schema de atac RAIDER de proportii? | Lupul Dacic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s