ProletKult

Cum să citim corect o ştire?


Ştirile de la TV sau internet au devenit o parte a realităţii cotidiene. Aşa că, înainte de a accepta drept adevăr orice text sau reportaj, ar fi util să avem o minimă pregătire şi înţelegere corectă a modului în care funcţionează jurnalismul. Mai jos, vă propun un text care ar putea fi util în acest sens.Instrucţiune elaborată de jurnalista rusă Galina Timcenko, fost redactor-şef al portalului Lenta.ru, publicată în revista „Afişa”.

  1. Nu credeţi în titluri. Deregulă, acestea sunt scrise doar pentru atragerea atenţiei şi nu conţin neapărat mesajul ştirii. Deseori, titlul nici nu corespunde conţinutului…
  2. Comparaţi verbele din titlu şi primul paragraf. Anume acolo se conţine cea mai importantă informaţie. Dacă în titlu se spune „În Rusia vor fi interzise filmele străine”, atunci există o mare probabilitate că în primul paragraf să aflaţi că este vorba doar de un oarecare funcţionar care a venit cu o idee năstruşnică.
  3. Dacă titlul şi conţinutul ştirii nu coincid, priviţi paragraful trei sau patru. Anume acolo veţi găsi „eroul principal” (anume pentru el a şi fost scrisă ştirea sau chiar el este „comandatarul”). E foarte probabil ca aici el să fie citat direct.
  4. Atrageţi atenţie la sursă. Dacă în ştire nu există nicio trimitere – e un motiv de a avea îndoieli cu privire la autenticitatea informaţiei. Dacă publicaţia face referinţă la o informaţie din alt ziar sau portal – nu vă leneviţi,i verificaţi sursa originală.
  5. Dacă ziarul comunică despre un eveniment, dar toţi participanţii la acest eveniment nu îl comentează sau îl neagă, atunci e un motiv în plus să suspectaţi publicaţia de dezinformare, lansare unor zvonuri cu un anumit scop.
  6. Ştirea reprezintă un eveniment care a avut loc. Dacă un articol începe cu o declaraţie cu privire la inevitabilitatea unui eveniment în viitor (catastrofă ecologică, epidemie etc.), atunci această ştire nu este decât o sperietoare.
  7. Despre experţi. Înainte de a lua în consideraţie opinia lor, ar fi bine să daţi în căutare numele acestuia, pentru a-i verifica competenţa în problema descrisă în ştire.
  8. Ştire conţine întotdeauna amănunte. Ele sunt puţine sau multe: adresa, timpul în care a avut loc evenimentul, participanţii, contextul evenimentului. Însă ştirea nu trebuie să conţină emoţii. Epitelele – sunt un semn de alarmă pentru cititor şi arată lipsa datelor factuale.
Anunțuri
Standard

Un gând despre „Cum să citim corect o ştire?

  1. Pingback: Cum sa citim corect o stire? | FrontPress

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s