Politica

Noul guvern de la Chișinău se va orienta spre Moscova?


Așa-numitele partide “proeuropene” au obținut la limită o majoritate în Parlament, suficientă pentru a numi un nou guvern, fără participarea socialiștilor și comuniștilor. Aparent totul e bine, iar modul de a face politica în ultimii cinci ani, se poate continua și următorii patru ani.

Cu toate acestea, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. De facto, stânga a obținut majoritatea voturilor, dacă luăm în considerație, cel puțin, Partidul Reformator Comunist și Blocul „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală”. Opțiunea majorității electoratului a fost una clar potrivnică politicii promovate de guvernarea nouă-veche. Respectiv, aici apare o problemă de legitimitate a unui curs și a unui guvern care promovează acest curs, respins de majoritatea populației.

Reprezentanții PLDM, PD și PL conștientizează prea bine acest lucru. Iată de ce în viitorul apropiat, ne putem aștepta la o politică moderată în ceea ce privește „vectorul european”, iar restabilirea unor relații privelegiate cu Federația Rusă va deveni un punct prioritar pentru politica externă a Republicii Moldova în următoarea etapă.

O astfel de atitudine deja se poate observa chiar din interviul oferit de Adrian Candu, în care îndeamnă rușii să “investească” în obiectele strategice ale economiei moldovenești, dar și din declarațiile prim-ministrului Iurie Leancă, care a asigurat că Republica Moldova nu intenționează să adere la NATO. Se pare că nici diminuarea prețului la gaze naturale, după semnarea ultimului contract, nu este întâmplător.

Din momentul în care Chișinăul a obținut tot ce putea să obțină de la Bruxelles, o prioritate devine restabilirea contactelor cu Moscova și redeschiderea pieții pentru mărfurile agricole moldovenești și asigurea liberei circulației a forței de muncă. Noua puterea își dă bine seama, că fără diminuarea tensiunilor cu Estul, următorii patru ani ar putea deveni destul de complicați. Iată de ce printre primele vizite ale noii guvernării vor avea loc anume în Federația Rusă, unde pro-europenii moldoveni vor încerca să convingă oficialii ruși de loialitatea și corectitudinea Republicii Moldova, atunci când e vorba de interesele rusești.

Reclame
Standard

5 gânduri despre „Noul guvern de la Chișinău se va orienta spre Moscova?

 1. Gheorghe zice:

  traiesti in lumi paralele de realitate.

  Moldova nu poate intra pe piata rusa,pentru ca totul e pe Embargo anti-moldovenesc!

  http://freedomissue.blogspot.ro/

  Nu poti scoate Embargo-ul asa de simplu cum ai bate din palme. Rusia prefera sa crape de foame decat sa faca pe plac cuiva.

  Putin se va prabusi ca un castel de nisip in 2015.Din informatiile mele Hodorkwski pregateste un EuroMaidan la Moscova,fiind dispus sa plateasca miliarde de dolari ca sa crape regimul Putin,pe care el in caltate de evreu,il crede antisemit,ortodoxist,nationalist,homofob.

  Cu retelele de socializare,cu bani garla,pe fondul embargo-ului din Rusia,foamete si saracie,in Rusia e posibila o revolutie Euro-Maidan,mai ceva ca revolutia bolsevica.

  Pentru ca Putin si-a incercat norocul prea mult.Si prea multi oameni au murit pe ambitiile lui,in loc ce sa fie mai diplomat.Razboiul din Ucraina va lua sfarsit,atunci cand crapa Putin!

  Rebelii lui Strelkov,Antiufeev(tiraspol,acum in Donesk),vor trece de partea poporului si revolutiei Euro-Maidan,considerand ca Putin i-a tradat in Donbass,pentru ca nu a intrat ca in Crimeea.

  Apreciază

 2. Gheorghe zice:

  daca nu am pune la socoteala EMBARGO-urile internationale, planul lui Putin de a ocupa jumate din Ucraina,inclusiv Donbass erau valabile.Daca nu pierdea miliardele acelea de euro,putea sa intre ca in Crimeea,in jumate din Ucraina,pana la Odessa si Tiraspol.

  Insa Putin nu a anticipat ca va fi exlus de G8 la presiunea lui George Soros,si ca va pierde Banci intregi,conturi,sanctiuni internationale si Embargo-uri multiple!!

  De aceea nu a intrat in Donbass,oficial pozitia Rusiei este clara ,,noi nu ne amestecam in treburile interne ale Ucrainei,, chiar daca au ocupat Crimeea si Donbass!

  http://freedomissue.blogspot.ro/

  Uita-te pe harta, ca saracii rusi din Donbass sunt prinsi ca un cleste intre avioanele teroriste ucrainene ale lui Porosenko,si rebelii lui Putin!

  Uita-te pe harta ca Slavyansk e la ucraineni,iar Luhansk la rusi.

  Daca explodeaza puroiul s-ar putea sa iasa rau de tot in Ucraina,deoarece un Euro-Maidan la Moscova ar produce tulburente majore,Rusia ar pierde Kaliningrad,Transnistria,Crimeea,Belarus si Ucraina

  probabil cu ocazia asta americanii vor lovi in Rusia recunoscand independenta Ceceniei isllamice la ONU,asa cum au facut cu Kosovo islamic contra sarbilor.

  Putin singur isi pune streangul de gat.Pentru ca nu va fi ucis de americani,de Merkel ci de propriul popor infometat! asa cum a fost spanzurat Saddam la Baghdad. Hodorkowski a sponsorizat EuroMaidanul din Kiev,o va face si la Moscova cu prima ocazie,cumva daca nu se trezeste Putin la realitate,si inceteaza razboiul din Ucraina,trecand de partea normala,pe partea anti-terorista,pentru a bombarda ISIS in Irak,Cecenia si Afganistan,si pentru a isi salva regimul de Embargo si sanctiuni,foamete si saracie.

  Apreciază

 3. Pingback: Noul guvern de la Chișinău se va orienta spre Moscova? | FrontPress.ro

 4. Pingback: Noul guvern de la Chișinău se va orienta spre Moscova? | Lupul Dacic

 5. Pingback: Prim-ministru “manager” sau “diplomat”? | Octavian Racu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s