Politica

De luni, Republica Moldova intră într-o fază premergătoare a unui conflict militar?


Luni, Curtea Constituțională urmează să se pronunțe cu privire la aplicabilitatea articolului 11, care prevede statutul de neutralitate al Republicii Moldova și legalitatea staționării unor trupe străine pe teritoriul statului.

Sesizarea a fost depusă de un grup de deputați liberali, care cer Curții să se pronunțe asupra trei chestiuni: aplicabilitatea articolului 11, posibilitatea de derogare de la statutul de neutralitate și legalitatea staționării trupelor militare ale unor grupuri de state sau sub mandat internațional.

Dacă Curtea Constituțională declară inaplicabil articolul cu privire la neutralitate, va fi nevoită să recunoască legalitatea prezenței a oricăror trupe străine pe teritoriul țării, fie ele rusești, americane sau internaționale.

Republica Moldova este unica republică ex-comunistă, care și-a declarat statutul neutru. Ceea ce presupune că țara noastră nu se va implica în niciun conflict internațional și nu va adera la niciun bloc militar. În acest sens, articolul 11 a fost cea mai mare piedică pentru aderarea Republicii Moldova la dimensiunea militară a CSI și legalizarea permanentă a staționării trupelor rusești pe teritoriul țării. Orice Guvern sau Parlament care ar fi încercat să întreprindă ceva în această direcție, se lovea de această normă constituțională.

Dacă luni, Curtea Constituțională va răspunde în modul în care au solicitat deputații liberali, Republica Moldova va deschide „cutia Pandorei”, care poate avea consecințe foarte neplăcute: începând cu oferirea unor premize de instalarea unei baze militare rusești, staționarea trupelor NATO, până la provocarea unor conflicte regionale majore.

Încerc să înțeleg, totuși, logica autorilor sesizării. Prezența trupelor militare rusești nu este o problemă juridică, ci o problemă legată de relații internaționale. Ce ar dori să obțină liberalii? „Plecarea rușilor după pronunțarea sentinței de către CC”, permanentizarea prezenței lor sau invitarea unor forțe militare din blocul militar advers?

 

Standard

2 gânduri despre „De luni, Republica Moldova intră într-o fază premergătoare a unui conflict militar?

 1. Gheorghe zice:

  asa este,dar nu ai toate informatiile.Moldova si fiica lui Snegur,

  fac toate astea,si cer rusilor sa plece,din cauza asta:

  Congresul american din Washington DC a votat un ultimatum ieri la adresa Moscovei,sa-si retraga toate trupele din Ucraina Moldova si Georgia/

  Porosenko,criminalul asta,a plecat azi in Donbass cu 100 de tancuri noi.

  Moldova se pregateste sa-i dea fara pe rusi.Desi ar fi fost mai intelept din partea la Gherman,fiica lui Snegur,sa ceara independenta Transnistriei fata de Moldova,la ONU,pentru a intra in Europa intr-un an de zile,in timp record.Nu intra Moldova in NATO,dar in Europa da.

  http://freedomissue.blogspot.ro/

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s