Politica

„Europenizarea Moldovei” = mafiotizare, oligarhizare, teroare?


Moartea suspectă a deputatului Ion Butmalai, percheziții și arestări în rândurile oponenților politici deschide o nouă pagină în istoria Republicii Moldova. E și în premieră pentru Republica Moldova, când organizații neguvernamentale și reprezentanții organismelor internaționale asistă pasiv la intimidări ale opoziției politice și cazuri de încălcări grave ale drepturilor omului. O fi ei orbi, surzi? Sau poate e vorba de standardele duble ale Vestului, pentru care discursul despre “statul de drept” este valabil doar atunci când coincide cu interesele sale geopolitice?

Cu alte cuvinte, ai drepturi atât timp cât ești loial stăpânilor din Occident, iar din momentul în care ai alte viziuni politice decât cele care avantajează Marea Poartă Europeană, poți fi arestat, percheziționat, omorât cu sânge rece, fără ca cineva să schițeze măcar vreun gest formal de nemulțumire sau revoltă. Dimpotrivă, emisarii europeni continua să vină cu zâmbetul pe buze, spunându-ne că totul “merge bine” și „țara progresează cu pași rapizi”. Deocamdată, nimeni nu a reușit să explice în ce anume constau „progresele” Republicii Moldova din ultimii 6 ani, dacă totul degenerează din rău în mai rău.

Cetățeanul nostru nu e chiar așa de prost și disonanța dintre discursul oficial al europenilor cu starea de fapt, trezește anumite întrebări și nedumeriri. Ce anume promovează Bruxellesul în Republica Moldova? „Drepturile omului” sau interese de grup? Dacă europenizarea țării noastre a devenit un sinonim cu mafiotizarea, corupția și jafuri de proporții sub protecția Bruxellesului, în ce măsură mai avem nevoie de acest “vis european”?

Am trecut prin niște alegeri, în care populația a fost supusă unor tehnici dure de constrângere și manipulare, de dragul forțării unui vot “proeuropean”, în ciuda unei lipse totale de încredere în cei care promovează “discursul proeuropean”. În rezultat, am primit o viitoare guvernare care suferă de o gravă criză de legitimitate, în pofida unui scor obținut la limită.

PCRM – cea mai mare forță de opoziție, a fost demontat piesă cu piesă și pus în serviciul grupărilor oligarhice, alături de „socialiștii” de buzunar. În locul sistemului de partide, ne transformăm rapid într-un sistem pur plutocratic, unde singura lege este banul și interesul personal și de grup, împodobit cu povești frumoase despre “viitorul luminos european” al Moldovei.

În ajunul alegerilor, avertizam despre pericolul rămânerii la guvernare a Partidului Democrat al lui Vladimir Plahotniuc și Liberal Democrat, al lui Vladimir Filat. Avertizarea mai rămâne valabilă, pentru că pe măsura în care aceste grupări vor continua să demonteze și să compromită toate instituțiile statului, se va adânci starea de mizerie și teroare din societate.

Ar fi timpul să conștientizăm că niciun fel de Uniune Europeană sau organizații internaționale nu ne vor scăpa de răul care e sădit adâncul societății noastre. Atât timp cât mai continuăm să visăm, sperând la mila celor de la Bruxelles, lucrurile nu se vor schimba în această țară, ci vor continua să degradeze. Trebuie să reținem un fapt: UE nu are nevoie de o Moldovă fără corupție, ci de o țară loială geopolitic. Asta ar însemna sacrificarea viitorului nostru și al copiilor noștri, de dragul unor interese meschine. Oare chiar am pierdut cu desăvârșire instinctul de autoconservare, încât am ajuns să nu mai conștientizăm pericolele care se abat asupra noastră?

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s