Geopolitica

Axa: Budapesta – București – Chișinău – Moscova – Berlin?


Ungaria întinde mâna  României, prin gura președintelui Parlamentului de la Budapesta Laszlo Kover, pentru constituirea unei alianței anti-americane în zonă. Liderul maghiar este convins că noua administrație prezidențială de la București va fi „mai rece” față de politica americană în tentativele Washingtonului de a reduce din suveranitatea națională a României și Ungariei.

Propunerea Budapestei este ceva absolut nou pentru întreaga istorie a relațiilor româno-maghiare, care au fost întotdeauna tensionate, din cauza unor discuții pe marginea unor „teritorii istorice”. Iată că astăzi partea maghiară se arată gata să lase pe planul doi dezbaterile istorice, de dragul salvării suveranității naționale. Ne rămâne doar să așteptăm reacțiile oficialilor de la București, care vor trebui să-și definească pozițiile în raport cu politica externă a Ungariei. Fie România își va începe lungul drum spre realizarea propriului interes național, fie va rămâne un pion american, izolat între Germania, Ungaria și Rusia.

De România depind perspectivele unei axe regionale: Budapesta – București – Chișinău – Moscova – Berlin, state care ar avea, în acest fel, șansa de a stabili propria agendă în această regiune a Europei, în probleme ce țin de securitatea energetică, securitate regională. Nu ar fi vorba atât de o „alianță” împotriva cuiva, ci pentru ceva: această zonă a continentului eurasiatic are nevoie de o stabilitate, care ar genera prosperitate, în opoziție față de intenția americanilor de a transforma, cu orice preț, Europa de Est într-un teatru de război.

Poate un astfel de proiect ar părea „fantezist” pentru cineva, însă în anii care urmează, vor demonstra că o altă cale nu există.

Reclame
Standard

5 gânduri despre „Axa: Budapesta – București – Chișinău – Moscova – Berlin?

 1. Ion Spanu zice:

  AXA Nu stiu daca va putea fi facuta,ca intra americanii si o rup.

  De ce? pentru ca daca cade Putin la Moscova,Americanii lovesc in Gazprom,partener cu Merkel,lovesc in BRICS

  in Iran,in China,partener rusesc,in Brazilia.Mai degraba vad ca Facebook va face revolutie in Rusia,desi ar trebui interzis,fiind un instrument terorist,de provocare de razboaie inter-etnice,terorism razboi civil.

  Apreciază

 2. Ioan zice:

  Americanii au intors armele in Ucraina,l-au sustinut pe Putin la inceput,pana ce liderul nationalistilor de la Partidul Svoboda a fost ucis de Yatseniuk la Kiev,de atunci americanii il sprijina maisv pe Porosenko,murind multi oameni in Donbass,din banii donati de occident,si inarmarea ucrainenilor.Inclusiv cu drone teleghidate.

  Apreciază

 3. Octavian Racu, aceasta voce a Rusiei in Romania, acest sovietic camuflat in panortodoxism. Cum speri tu sa atragi simpatia nationalistilor romani, care au oroare de Ungaria si Rusia? Ia-ti gandul, baiete! O astfel de „axa imaginara” e o absurditate enorma. Germania, Romania si Republica Moldova (stat de altfel artificial, care, daca Rusia va fi infranta, nu va mai exista, unindu-se cu Romania) reprezinta Uniunea Europeana: Germania este liderul economic si politic incontestabil al U.E., un adversar politic si ideologic al Rusiei panslaviste neo-perestroikiste, Romania este membru al U.E. si un actor important al NATO in regiune, in timp ce Republica Moldova este principalul aspirant la aderarea in Uniunea Europeana in viitorul apropiat. Pe de alta parte, Ungaria este un cal troian in U.E. si in NATO, si un aliat al lui Vladimir Putin. In curand, apele se vor delimita, iar Ungaria va primi ceea ce merita (Doamne ajuta!) si anume excluderea din NATO si U.E. (sa speram ca, in aceasta speta, si cu aceasta ocazia, revendicarile din Tinutul Secuiesc vor inceta o data pentru totdeauna, iar, daca Ungaria va fi exclusa din NATO, Romania va avea mana libera in ceea ce priveste vecinul dusmanos din Vest). Deci … orice propaganda pro-rusa in Romania este hilara. Romania a fost, este si va ramane ostila actiunilor hegemonice ale puterii sovietice de la Moscova. De acest lucru depinde independenta statala a acestui popor. Asa ca, Racule, tireaza-te tata in Rusia, aici in Romania chiar nu ai ce cauta.

  Apreciază

  • Gadea zice:

   ti-ai luat medicamentele in ultima perioada de timp?

   cum poti spune ca cineva e in solda Rusiei,daca vrea sa aiba alt punct de vedere decat al tau,care esti spalat pe creier brain-wash de propaganda oficiala si TV?

   Apreciază

  • Gadea zice:

   Sovieticii s-au mutat la Casa alba odata cu Yuri Bezmenov si conduc America si lumea in stil bolsevic,globalist,internationalist.

   Ieri ,,anti-fascist,, sau ,,anti-imperialist,, la KGB,azi in America ,,anti-terorist,, ACELASI CONCEPT SOVIETIC KGB

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s