Politica

Guvern tehnocrat, o soluție salvatoare pentru viitoarea majoritate parlamentară?


Modul în care decurg negocierele pentru formarea unei noi coaliții de guvernare, ne sugerează tot mai mult faptul că din viitoarea garnitură guvernamentă Partidul Liberal ar putea lipsi. Problema aici nu constă doar în modul în care Mihai Ghimpu participă la negocieri, dar și în faptul că liberalii au o lipsă acută de cadre, fapt care îngreunează procesul guvernării. Cel puțin, o astfel de impresie ni se poate crea dacă ne amintim de prestația PL în ultima componență a guvernului. Pe de altă parte, liberal-democrații și democrații și-au erodat capitalul de încredere din partea populației într-o măsură atât de mare, în urma scandalurilor de corupție și privatizări frauduloase, încât au evitat să apară în prim plan în timpul ultimei campanii electorale. Câțiva miniștri aflați în funcțiune deja au declarat că nu mai intenționează să ocupe funcții în noul guvern. Liderii partidelor politice parlamentare realizează foarte bine faptul că o continuare a modului în care a fost guvernată țara în ultimii 5 ani, va însemna dispariția lor totală din spațiul public. În același timp, crearea unor „monstruase coaliții” ar putea crea mari deziluzii în grosul electoratului, fapt care iar devine o piatră de încercare pentru fiecare partid. Afându-se între ciocan și nicovală, partidele parlamentare trebuie să aleagă cea mai convenabilă cale de creare a unei noi guvernări, fără a se sinucide politic.

În situația dată, s-ar putea întrevedea trei scenarii:

Guvern PLDM-PD (Leancă sau Candu), confirmat prin voturile PCRM, căruia i-ar putea reveni niște fotoloii importante în Parlament, dar și câteva organe de control (Curtea de Conturi, CEC, CNA). În acest caz, Comuniștii și-ar rezerva rolul de opoziție constructivă, însă un guvern minoritar PLDM-PD s-ar afla într-o situație destul de complicată în următorii ani, erodând semnificativ capitalul politic. Fără o majoritate parlamentară solidă, care ar putea susține inițiativele legislative ale guvernului, un astfel de cabinet de miniștri ar fi unul firav. Mai ales dacă și-ar îndrăzni luxul de a-și asuma responsabilitate în fața legislativului pentru anumite proiecte îndrăznețe.  E un scenariu despre care se vorbește cel mai mult, însă este unul destul de riscant și ar fi o sursă de permanente perturbări politice și slăbire a puterii centrale.

Guvern PLDM-PD-PCRM, ca urmare a repartizării fotoliilor între cele trei mari partide. În acest caz, PCRM se va trezi într-o situație incomodă, pentru că ar fi nevoită și să-și asume responsabilitatea pentru actul guvernamental. Un astfel de scenariu pare cel mai puțin probabil.

Guvern tehnocrat, ar părea o versiunea cea mai convenabilă. Numirea unui guvern neutru, în frunte cu o persoană din afara partidelor parlamentare, cu miniștri selectați după criteriul competenței profesionale, nu doar ar salva imaginea politică al PLDM-ului, PD-ului și comuniștilor, dar ar feri partidele parlamentare de orice responsabilitate pentru actul guvernamental din următorii ani. Un guvern care nu este asociat cu niciun partid politic, poate fi demis și învinuit de toate relele, în cazul în care eșuează. Pe de altă parte, un guvern tehnocrat, poate aduce sporirea capitalului de încredere, în care ar înregistra rezultate pozitive, resimțite de cetățeni.

Standard

Un gând despre „Guvern tehnocrat, o soluție salvatoare pentru viitoarea majoritate parlamentară?

  1. Pingback: Prim-ministru “manager” sau “diplomat”? | Octavian Racu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s