Politica

Între „populismului proeuropean” și lupta cu corupția, ce ai alege?


În ciuda dezbaterilor în spațiul public, legate de negocierile pentru formarea unei noi coaliții, trebuie se recunoaștem un simplul fapt, care ne-ar readuce cu picioarele pe pământ: niciun partid parlamentar nu este capabil azi să-și asume actul guvernării, atât individual, cât și în orice combinație de coaliții. În general, ultimii ani au arătat că o guvernare de coaliție presupune partajarea funcțiilor, care duce la politizarea extremă și paralizarea tuturor instituțiilor, care sunt apolitice prin definiție și prin litera legii. De-a lungul istoriei sale scurte, în Republica Moldova nu a funcționat niciun guvern de coaliție funcțional, care ar fi capabil să realizeze niște reforme vizibile și palpabile. În formula PLDM-PD-PL, guvernul a fost un adevărat dezastru, mai ales în ceea ce privește reformele în domeniul justiției, scandaluri de corupție și privatizări suspecte (Banca de Economii, Aeroportul Internațional). De ce ne-am fi dorit repetarea acestui experiment amar? De dragul miticului „vector european”, prin care se manipulează opinia publică și se menține un regim oligarhic corupt?

Nu vă pare straniu faptul că în plină campanie electorală, societatea civilă a susținut și promovat intens campania „pentru un viitor european”, fără a scoate vreun cuvânt despre corupție, justiție, subiecte extrem de incomode pentru partidele „proeuropene”? În mod straniu, a pleda pentru “viitor european”, a devenit un sinonim pentru menținerea unui sistem corupt, care se autodefinește ca „apărător al vectorului european”.

Dacă în anii 90, Republica Moldova a fost prinsă în capcana discursurilor populiste identitare, anii 2000 au prins Republica Moldova în capcana discursurilor populiste despre speranțe care ar putea aduce o politică externă sau alta. Subiecte ce țin de politici economice, sociale, educație, cultură, justiție, combaterea corupției, continuă să se găsească pe ultimul plan. Fanatismul și lipsa spiritului critic al “discursului proeuropean” (care nu este decât o lozincă și nimic mai mult) nu face decât să reproducă mizeria și corupția. Cu atât mai mult, devine de neînțeles susținerea fanatică a unor coaliții corupte, în numele „viitorului european”.

Iată de ce societatea civilă ar trebui să renunțe la niște lozinci sterile și să se concentreze asupra unor probleme reale și concrete. În primul rând, avem nevoie de un guvern tehnocrat, în fruntea căruia să se afle o persoană neutră, din afara partidelor parlamentare, capabilă să găsească un compromis cu toate forțele politice din parlament și să ducă o politică independentă. Avem nevoie de o selectare a cadrelor în baza competențelor și nu criteriilor de partid. Avem nevoie de politici concentrate pe rezolvarea problemelor interne și nu pe obsesia întrevederilor la patru ace cu emisari străini. Nu avem nevoie de UE pentru a stârpi corupția, ci de politicieni cu voință și o societate civilă capabilă să se impună. Cine poate fi mai preocupat de corupție și injustiție mai mult decât societate moldovenească? Atunci care ar fi rostul să privim cu speranță și să așteptăm soluții dinspre Apus?

Anunțuri
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s