Filme

„Дурак” („Prostul”)


Un alt film rusesc al anului 2014 – “Prostul” (“Durak”), pare a fi inspirat din povestea metaforică a lui Theo Kaczynski (zis “Unabomber”), “Corabia proștilor”, care se află în legătură strânsă cu așa-numitul Manifest împotriva societății industriale.

Iată că în această povestire de Kaczynski , un tânăr marinar încearcă să convingă echipajul să întoarcă corabia din drumul său spre nord, unde riscă să se ciocnească cu ghețari. În loc de a preveni catastrofa, echipajul se adâncești în dispute cu privire la drepturile homosexualilor, femeilor, animanelor, minorităților etnice și a muncitorilor aflați la bord. După mai multe încercări de a salva corabia, tânărul marinar este bătut și aruncat în mare. În cele din urmă, corabia se lovește de ghețari și se sparge în bucăți.

În filmul „Prostul”, un tânăr instalator, care își face paralel și studiile de arhitector, descoperă un cămin muncitoresc care este gata să se surpe în orice oră, cu tot cu cei 800 de locatari ai săi. Imediat, alertează primarul orașului, convingându-l despre necesitatea salvării oamenilor. Starea excepțională începe să scoată la iveală toate schemele corupte și hoții care au loc în toate structurile administrației. Cei 800 de oameni trebuie evacuați urgent, însă apartamentele orașului fusese vândute deja unor privați, dar și banii pentru reparații capitale au plecat pe apa sâmbete. În cazul unei catastrofe, toți riscă să ajungă la pușcărie. Doar o noapte este la dispoziție fie pentru a salva oamenii din cămin, fie pentru a șterge orice urme ale schemelor de furt ale banilor publici.

Primăria este condusă de o femeie, pe care toți o numesc simbolic „Mama”, în spatele căreia se ascund toate crimele care au loc în oraș. Din disperare, și ea încearcă să salveze oamenii din cămin, dar se lovește de schemele făcute anterior, care fac imposibilă orice măsură de salvare. Toți sunt victime ale sistemului, din care nu mai există niciun fel de scăpare. Captivitatea e atât de groaznică, încât nu mai e posibilă revenirea la simpla condiție de om.

Tânărul instalator, ca și tatăul său, este numit de toată lumea „prostul”. Sunt „proști” pentru că nu fură ca toți ceilalți, sunt “proști” că îi pasă de soarta altor oameni și de societatea în care trăiesc. Din acest motiv, sunt disprețuiți și marginalizați de toți cei din jur.

Iată că tânărul „prost” devine o piesă în plus în toată povestea și primarul ordonă asasinarea lui, împreună cu alți doi șefi ai administrației. Asasinii îi dăruiesc viața, cu condiția să dispară din oraș, cu tot cu familia sa.

Ieșind din localitate, Prostul descoperă că nimeni nu are de gând să salveze oamenii din cămin. Lăsând femeia să plece cu copilul, acesta încearcă să convingă oamenii să părăsească blocul, care este gata să cadă în orice clipă. În cele din urmă, este bătut crunt de însăși locatari.

Oarecum, căminul simbolizează o societate bolnavă, care este gata să surpe în orice moment, dar este deja prea bolnavă pentru a înțelege acest lucru sau pentru a schimba ceva. Unicul lucru care mai păstrează viața și fața umană a acestei societăți, sunt „proștii”, cei care nu vor să accepte realitatea crudă și încearcă să schimbe ceva, chiar și cu prețul propriei vieți. Ne este prezentată o societate unde domină cea de-a treia castă. Eroul nu este decât kshatria înăscut.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s