Filme

„The American Sniper” (Lunetistul american)


Anul acesta, Oscarul va fi marcat de două filme cu tente politice pentru societatea americană, în condițiile în care studiile arată una din cele mai mari polarizări ideologice din ultimii ani. E vorba de “Selma”, care relatează despre istoria luptei populației negroide pentru drepturile civice în anii 60, fiind orientat spre segmentul democrat (liberal) și „The american sniper”, istoria reală a unui lunetist american, Chris Kyle, care a intrat în istoria SUA ca cel mai “letal” lunetist în timpul operațiunilor militare americane în Iraq (2008). De altfel, unii critici de stânga, precum Michael Moore, s-au grăbit să compare filmul cu propaganda nazistă.

E adevărat că filmul este unul, mai curând, “de uz intern”, adresat publicului american și mai puțin celui internațional. Se face apel la patriotism, jertfă în numele idealurilor americane. Nu lipsesc nici aluzii la educația patriarhală și militaristă, cultul armei, necesitatea utilizării forței, atunci când este nevoie de a face dreptate. Într-un cuvânt, o producție în spiritul dreptei conservatoare americane. De altfel, publicul republican a primit cu mult entuziasm istoria lunetistului american, care a înregistrat un număr record de inamici uciși. Pentru spectatorul european, care e înclinat mai mult spre pacifism și egalitarism, presupun că subiectul nu va prezenta un mare interes și nici nu va trezi prea mult entuziasm, mai ales, în ceea ce privește subiectul melodramatic și politic. Eroul central nu este un Chuck Norris sau Bruce Willis, care ar încerca să-și arate mușcii cu orice preț, ci un simplu fermier din Texas (prototipul eroului tradițional american), care vrea doar să-și servească patria și să-și apere familia.

Chiar dacă filmului nu îi lipsesc scene de luptă, filmul tinde mai mult spre o dramă socială, fiind puse mai mult în atenție trăirile interioare ale personajului. Mai exact e vorba despre alegerea pe care trebuie să facă eroul între viața de familie și sentimentele patriotice, dar și spiritul de camaraderie.

Filmul e un manifest politic, prin care se încearcă reabilitarea mesajului radical conservator american, în ajunul lansării unei noi lupte împotriva „terorismului mondial” și cursei alegerile prezidențiale.

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s