basarabia

Moldovenii nu sunt nici proști, nici inculți


Nu am fost niciodată pesimist niciodată în ceea ce privește țara și oamenii care trăiesc în țara aceasta. În cel mai rău caz, am fost realist când mă gândeam la greutățile care vor apărea în viitor. Optimismul meu a izvorât întotdeauna din conștientizarea faptului că am fost cândva altfel. Cine a cunoscut buneii, străbuneii, poate spune despre calitățile lor morale, despre luciditatea lor intelectuală, despre dorința de a munci. Așadar, nu există un fatalism, nu există o condamnare totală, din care ar rezulta că acest popor nu mai este bun de ceva.

Suntem doar într-o perioada mai complicată, care a urmat după o istorie lungă de decimare, industrializare, sărăcire materială și morală. Puține sunt popoare care rezistă la presiuni la care am rezistat și noi. E chiar o mare minune că am ajuns vii și nevătămați acolo unde suntem. Suntem acolo într-o perioadă de dezorganizare. Autoorganizarea noastră este doar o problemă de timp. Sunt sigur că odată și odată, va veni și timpul nostru.

Fiecare are popor are particularitățile sale culturale, unele sunt plăcute, altele nu. Cea mai greșită abordare este atunci când analizăm o cultură din perspectiva altei culturi. Italienii nu vor fi niciodată nemți, nemții nu vor fi niciodată francezi, americanii nu vor fi niciodată europeni și invers. Moldovenii (sau românii basarabeni) vor fi așa cum sunt, indiferent dacă vor adera sau nu la Uniunea Europeană.

Avem tineri care se tot plimbă prin țări străine și lăsându-se impresionați de ceea ce văd, și-ar dori transplantarea realităților de acolo acasă, fără a mai încerca să înțeleagă particularitățile și istoria statelor pe care le văd. E o problemă mai veche, despre care a scris și Mihai Eminescu în lirică și opera publicistică. E vorba de tineri, care fiind lipsiți de experiența vieții, se lasă prinși de aparențe, de parte superficială a lumii, fără a înțelege lucrurile în esență. Ei absord ca un burete ceea ce văd, ceea ce simt, în momentul în care nu au formată propria viziune asupra vieții. Ei vor „o țară ca afară”, pentru că în sufletul și conștiința lor, lipsește un model, un sistem de valori morale și etice, pe care ar proiect în lumea care îi înconjoară. Ei nu înțeleg că în realitate, “omul sfințește locul”.  Atunci când conștiința ta este goală, vidul este ocupat de lucruri străine și apare o contradicție dintre lumea imaginară și lumea reală. Nicio societate nu poate deveni „ca afară”, ea poate fi doar așa cum sunt oamenii care o constituie. Occidentalismul generației noastre este rodul unui infantilism intelectual și moral, care se va trata cu timpul. Desigur, nu în toate cazurile. Există oameni care nu reușesc să depășească faza adolescentină, dar acești sunt minoritari mereu.

Votează moldovenii incorect? Eu zic că ei votează așa cum se votează în orice punct al globului. Logica electoratului este aceeași în toate statele, indiferent de nivel de prosperitate și cultură. Marketingul politic, mass-media acționează peste tot la fel. De altfel, cine e mai nerod – americanul care votează de câteva secole două partide sau moldoveanul care speră mereu în schimbare? Așa că, a arunca vina pe tot ce se întâmplă în societatea noastră pe cetățeanul de rând e o neghiobie curată.

Nu suntem mai proști și nici mai inculți decât alte popoare. Noi suntem altfel. Suntem una din florile unei grădini, prin care lumea este mai frumoasă. Ar fi o mare prostie să pretindem tuturor oamenilor și popoarelor să se comporte și să arate la fel. Suntem o țară frumoasă, cu oameni frumoși și liberi, cu tradiții care mai trăiesc, cu mâncare și vin gustos. De ce am mai avea nevoie ca să fim fericiți? Doar de un pic de autoorganizare a vieții economice, politice, sociale. Orice s-ar întâmpla, suntem condamnați să reușim.

 

Standard

3 gânduri despre „Moldovenii nu sunt nici proști, nici inculți

  1. iubire zice:

    „Orice s-ar întâmpla, suntem condamnați să reușim.”
    Poate că de-asta am visat şi eu azinoapte, în somn, un cântec despre Basarabia din care mai ţin minte doar atât: „Basarabie iubită, mândră te împodobeşti. Mai frumoasă decât cerul, tot aşa te primeneşti.”

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s