Geopolitica

Merkel și Putin vor „o Europă de la Vladivostok la Lisabona”, fără americani


Se pare că ideea unei Uniuni Eurasiatice, care să cuprindă, cel puțin, o piață comună și un sistem comun de securitate, prinde tot mai mult contur în Europa. Așa voci precum liderii UE – Barosso, Junker, Hermann van Rompuy au enunțat această în cadrul întrevederilor la nivel înalt, subliniind necesitatea sporirii proceselor integraționiste dintre Est și Vest.

Merkel a fost cea care a repetat această teză și în cadrul conferinței pentru securitate de la Munchen, din 6 februarie 2015. A se observa că aceste declarații au fost făcute în contextul discutării problemei războiului civil din Ucraina, care are și anumite implicații geopolitice.  Nu e nimic de mirare, din timp ce mitul fondator al Uniunii Europene a fost cel că o integrare economică și politică a continentului reprezintă o condiție necesară pentru depășirea războaielor. Aceeași logică este urmată și în relațiile cu Rusia, în care Germania și Franța vor să vadă un partener egal într-o nouă construcție supranațională, care ar fi o continuare a Uniunii Europene. Europa nu are nevoie de o nouă confruntare cu Rusia și nici Rusia nu-și dorește un conflict cu vecinii de la Vest, de pe urma cărora au de suferit ambele părți.  Când doi se bat, al treilea câștigă. Din câte se pare, ar treilea este Washingtonul, care se arată deranjat de reducerea influenței sale în Europa.

Germania nu mai este acel stat-satelit al SUA, precum a fost în perioada “războiului rece”, iar activitatea cancelarului Angelei Merkel pe frontul diplomatic în numele întregii Europe, fără a mai aștepta vreun mandat oficial din partea Bruxellesului, arată că Berlinul vrea să se impună drept “gospodar” pe continentul european, în opoziție față de “jandarmul” american. La ora actuală, poziția Germaniei depinde de modul în care aceasta va ști să gestioneze relația cu Federația Rusă, având misiunea de a demonstra că Europa este capabilă să-și rezolve problemele singură, fără a mai apela la ajutorul Washingtonului, în timp ce agenții de influență americană continuă să pedaleze pe idea „SUA ca unicul garant al securității și păcii”.

Desigur, pentru Rusia, Germania este un partener de dialog preferabil SUA. Iată de ce, în cele din rumaă, Moscova va fi nevoită să identifice un „mijloc de aur”, prin care Germania și Rusia și-ar putea împărți sferele de influență, fără ca vreo parte să se simtă nedreptățită. Dacă evităm nuanțele și speculațiile izvorâte din frustrările istorice, e anumită reeditare a pactului Ribbentrop-Molotov, prin care se încearcă întemeierea unei noi ordini internaționale, pe principii noi, într-o lume multipolară. Toate par bune și frumoase, însă nu știm cum se va răsfrânge noul context geopolitic asupra statelor mai mici (cum ar fi România), care mai continuă să privească Rusia ca inamic, considerându-se „parteneri strategici” ai SUA. Fără o implicare într-un dialog activ cu Moscova, aceste state ar putea deveni niște piese de schimb, așteptând în zadar ajutoare de la Casa Albă, exact așa cum România aștepta în 1940 ajutorul Franței și Marii Britaniei.

Reclame
Standard

3 gânduri despre „Merkel și Putin vor „o Europă de la Vladivostok la Lisabona”, fără americani

  1. mio zice:

    rusia este privita ca dusman de politicienii nostri incompetenti si pupatori de cururi straine avizi de putere si bani ..nu insa si de noi ..noi nu avem nimic cu rusia , timpurile s-au schimbat mult , ..iar o relatie de dusmanie nu face decat sa adauge pierderi uriase la dezvotarea romaniei dar mai ales la nivelul de trai ..o relatie de buna vecinatate cu rusia inseamna ..gaze ieftine de care sa Profite si amaratii acestui neam , inseamna un Export masiv care rusia de care sa Profite firmele noastre aflate mereu pe muche de cutit…etc…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s