Politica

Prim-ministru „manager” sau „diplomat”?


Când vorbim despre investirea noului guvern, trebuie să luăm în considerație următoarele constante: principalii câștigători ai alegerilor din 30 noiembrie 2014 sunt PLDM și PD. Anume aceste două partide sunt principalii jucători pe scena politică, fapt care nu poate fi schimbat decât prin noi alegeri democratice. Indiferent de structura unei majorități parlamentare, orice guvern investit va fi unul minoritar, pentru că va existat în condițiile șantajului PL sau PCRM.

Cum era de așteptat, numirea unui prim-ministru tehnocrat, cu studii economice, din afara partidelor politice, care ar satisface atât dreapta, cât și stânga, a fost o urmare logică și cea mai optimală variantă. Faptul că  “prognozele” din câteva postări pe blog s-au adeverit, nu înseamnă că aș cunoaște bucătăria din interiorul partidelor, ci pentru că o altă evoluție a lucrurilor era imposibilă.

PLDM și PD au nevoie de o nouă poveste de succes, iar relația cu Bruxellesul s-a consumat, după semnarea unor documente de bază. La o nouă etapă, Republica Moldova ar avea nevoie, mai curând de un bun mananagement intern, decât de o diplomație activă în direcția UE. Între 2009 și 2014, problemele interne economice și sociale au fost sacrificate de dragul unei diplomații active. Consecințele unei astfel de politici se resimt acum, prin scăderea exporturilor și devalorizarea valutei naționale.

Iurie Leancă este un diplomat cu experiență, care cunoaște protocolul, are relații apropiate cu emisarii europeni, dar nu este un manager și nu este un economist, care ar putea să redreseze situația din țară. Iată de ce un diplomat a fost “sacrificat” de dragul unui “manager”. Desigur, nu e vorba de o trădare, ci de schimbarea contextului și a priorităților politice. Documentele diplomatice și pozele cu funcționarii europeni nu pot umple stomacurile moldovenilor, mai ales într-o așa situație critică în care ne aflăm. Viitorul guvern va trebui să-și concentreze atenția spre problemele interne și mai puțin spre politica externă. Desigur, noul guvern va trebui să restabilească bunele relații cu Federația Rusă.

Iată de ce nominalizarea lui Chiril Gaburici, un om nou, din afara spațiului politic, dar care are o susținere solidă din partea unei majorități parlamentare, poate deveni o schimbare pozitivă, în cazul în care se va dovedi a fi un bun administrator. Totodată, el ar putea deveni și un prim-ministru de sacrificiu, în cazul în care nu va ști să-și asume responsabilitatea personală pentru actul de guvernare. Desigur, poate ne-am fi dorit o figură mult mai atractivă. Deocamdată, e cel mai bun lucru, pe care ar fi putut naște partidele parlamentare. Ar trebui să fim foarte naivi pentru a crede în perspectivele unui guvern Leancă, lipsit de susținere politică și capacitate elementară de a gestiona problemele economice.

De altfel, timp de șase ani am văzut ce poate Filat, Plahotniuc, Leancă. Să avem puțintică răbdare, să vedem ce poate și ce nu poate Chiril Gaburici. Cred că merită să-i dăm o șansă.

Reclame
Standard

Un gând despre „Prim-ministru „manager” sau „diplomat”?

  1. anonimusion zice:

    multe oale o sa se sparga in capul noului premier: leul prabusit, proiecte europene blocate,

    exportul in Rusia blocat pe Embargo
    saracie si disperare,si strada cu fundatia Soros platiti sa faca agitatie in strada in fata guvernului

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s