Securitatea naţională

Devalorizarea leului: marele furt al secolului?


Anual, Republica Moldova primește remitențe de aproximativ un miliard de euro. Doar că, acești bani rămân în buzunarele cetățenilor, care le utilizează pentru consum curent. Cum să faci ca acești bani să plece din buzunarul cetățeanului, în buzunarul unor “haiduci”? Cumperi un miliard de euro, în valoare de 15-16 miliarde de lei, spre exemplu, îi scoți din țară (nu fără complicitatea Guvernului și Băncii Naționale), pentru a provoca o devalorizare artificială a valutei naționale și dai vina pe „factori externi” și “comportamentul irațional al populației”. Cei care stau în spatele speculei, conștientizează foarte bine că nu există niciun fel de factor extern, care ar determina devalorizarea obiectivă a leului. Dacă ar exista un astfel de factor, ei ar fi primii care ar pierde.

Cei care dețin informația reală despre mișcările pe piața valutară și au capacitatea de a controla aceste procese, nu prea au cu ce risca. Apoi, în scurt timp, reintroduci euro în țară și cumperi 25 miliarde de lei. Valuta națională își revine la nivelul inițial, iar autorii speculației se îmbogățesc cu vreo 10 miliarde de lei, fără a depune prea mare efort.

Anul trecut, spre exemplu, prin deprecierea artificială a leului, Guvernul a câștigat sute de milioane de lei, din contul granturilor și împrumuturilor străine. Dacă a făcut-o odată Guvernul, de ce nu ar face-o și altcineva?

Iată după câteva zile de la căderea bruscă a leului și dispariția valutei străine de pe piață, situația s-a inversat: la casele de schimb nu se mai găsesc lei. Nu e cam straniu? S-a „redresat” situația peste noapte, s-a inversat brusc ecuația? Nu sunt specialist în economie, însă am mari îndoieli că astfel de mișcări bruște pe piața valutară, ar putea fi provocate de “factori externi”. Cineva „ne are” pe la spate foarte dur. Cum credeți, cine?

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s