Politica

Mitologicul Iurie Leancă: „am vrut, dar nu am putut”


Suntem amatori și meșteri în crearea unor mituri politice, în care ne proiectăm speranțele pentru un viitor mai bun. Din păcate, în cele mai dese cazuri, aceste mituri se proiectează pe lideri slabi, care își justifică rateurile și neîmplinire prin “teoriile marelor conspirații”. Mircea Druc, ar fi fost un ministru care ar fi realizat unirea cu România, dacă forțele întunericului nu ar fi existat o conjurație împotriva lui. Ion Sturza ne-ar fi dus direct în UE și NATO, chiar în 1999, dacă nu ar fi fost debarcat de aceleași “forțe ale răului”. Astăzi, Leancă apare ca un salvator, un geniu neînțeles, un lider ratat, care ne-ar fi realizat multe și bune, dacă nu ar fi fost împiedicat. E un soi de perversitate politică, prin care ne complacem în propriile noastre minciuni, împachetând frumos complexul impotenței politice.

Adevărul este că Leancă a avut pârghii suficiente în mână, în perioada în care a fost prim-ministru. A avut posibilitatea să se manifeste din plin ca lider, ca manager, ca șef al unui guvern. Nu a înregistrat niciun fel de performanțe palpabele, în urma cărora s-ar fi schimbat spre bine viața cetățenilor.

E adevărat, s-au semnat niște acorduri cu UE, dar oare semnarea unor acorduri, fără a negocia niciun punct, ai căror consecințe pentru economia națională sunt incerte, poate reprezenta un succes? Am ajuns să ne bucurăm de faptul că prim-ministru știe să scrie, să-și pună semnătura pe documentele care i se pun în față? De când semnarea unor acte a ajuns să fie considerată o „performanță”? Între timp, ce a făcut Leancă pentru diminuarea corupției, cum a contribuit la creșterea nivelului de trai, susținerea producătorului autohton? Sunt întrebări la care fostul premier nu prea are cu ce răspunde.

Faptul că Iurie Leancă s-ar desprinde de PLDM și ar lansa un nou proiect politic nu îl scutește deloc de răspunderea pentru modul în care a guvernat țara. Domnia sa va trebui să răspundă opiniei publice: ce s-a întâmplat cu Aeroportul Internațional, privatizarea căruia a salutat cu entuziasm, ce s-a întâmplat cu Banca de Economii, unde au dispărut cele patru miliarde de lei din bugetul de stat, cum au fost gestionate fondurile externe, care s-au topit ca zahărul în ceai? Nu îmi imaginezi cum cariera diplomatică a lui Leancă, care nu a adus niciun beneficiu cetățenilor, ar putea eclipsa toate ilegalitățile la care fostul premier a fost complice.

Ce poate spune Leancă oamenilor de la țară la un început de noua sa carieră politică? Mă tem că mai nimic. Nu va rămâne în istoria politică a Republicii Moldova decât ca un nou personaj mitologic, mitoman, complexat, care „a vrut, dar nu a putut”.

Standard

2 gânduri despre „Mitologicul Iurie Leancă: „am vrut, dar nu am putut”

  1. iubire zice:

    Da, în general, facem confuzie între a vrea şi a dori. Când vrem, putem, dar, când dorim, se poate să nu putem. Eu îi mulţumesc Domnului Iurie Leancă pentru faptul că a vrut să fie prieten şi cu estul şi cu vestul.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s