Politica

Victoria Irinei Vlah – „un colos cu picioare de lut”?


Așa cum de așteptat, Irina Vlah, candidatul Partidului Socialist, a devenit noul bașcan al Gagauziei. E o victorie de imagine importantă pentru formațiunea lui Igor Dodon, care va avea acum și o voce în Cabinetul de Miniștri, odată ce bașcanul este și membru al Guvernului din oficiu. Marii perdanți ai scrutinului rămân a fi Partidul Democrat, care a susținut pe Nicolai Dudoglo și PCRM, care nici nu a reușit să înainteze, cel puțin, vreun candidat.

Totuși, această izbândă ar putea fi una cu picioarele de lut, pentru că noul bașcan și-a asigurat sprijinul electoratului găgăuz exploatând un mesaj prorusesc, fără a avea o poziție solidă în “elita locală” și fără a se remarca cumva în politica regională. Irina Vlah este un “outsider” controlabil, un om nou, care va fi nevoită să se confrunte, pe de o parte cu grupurile de afaceri locale „oligarhice”, conectate la grupurile politice de la Chișinău (în primul rând, e vorba de PD și PLDM), iar pe de altă parte – cu puterea de la Chișinău, fără sprijinul căruia, regiunea nu poate supraviețui.

Pentru Igor Dodon și Federația Rusă, alegerea Irinei Vlah este una simbolică, pentru că obținerea funcției de bașcan nu presupune și un control real asupra regiunii. Găgăuzia, ca și toată Moldova, o regiune de cumătri și a grupurilor de interese divergente, pentru care geopolitica nu are nicio importanță. Deocamdată, extensia locală a Partidului Democrat este una mult mai influentă și decisivă.

Situația noului lider găgăuz ar putea fi una destul de complicată, pentru că una din principalele sarcină de pe agenda politică va fi detensionarea relațiilor cu principalele grupuri influente în regiune, fără de care noul bașcan nu va putea rezista prea mult în fotoliu, fără un „acoperiș” politic, pe care Dodon nu îl poate garanta. Nici chiar Formuzal, care a fost o figură puternică, nu s-a aventurat în conflicte directe cu Chișinăul, câte tentații nu ar fi avut. Nu în zadar, imediat după anunțarea victoriei, noul bașcan a adresat un mesaj de „conceliere” și „parteneriat” cu puterea de la Chișinău. Chiar și ideea federalizării, pe care a promovat-o activ socialiștii, nu se mai regăsește printre prioritățile noului lider găgăuz.

Totodată, Irina Vlah va fi nevoită să caute  un mijloc de aur între relațiile bune cu autoritățile Republicii Moldova și agenda politică radicală a formațiunii lui Igor Dodon, care se dorește a fi principala forță politică de opoziție. Nu se știe, deocamdată, în ce măsură noul bașcan ar fi gata să rămână docil agendei politice a Partidului Socialiștilor, cu riscul de a se trezi într-o izolare politică. Pentru Dodon, fotoliul de bașcan nu este decât o carte de joc în partida politică de la Chișinău, nu la Comrat. Să nu ne mirăm deloc, dacă într-o bună zi, drumurile Irinei Vlah și Igor Dodon se vor despărți, așa cum s-au despărțit odată drumurile ei cu Vladimir Voronin.

Cât nu ar părea de straniu, dar Chișinăul ar putea fi avantajat de rezultatele din autonomia găgăuză: un lider local vulnerabil și controlabil, care nu are capacitatea de a uni în jurul său diverse grupuri de interese, are mai puține șanse de a se aventura în conflicte directe cu puterea centrală, decât un bașcan puternic, cu rădăcini adânci în afacerile regionale.

Dincolo de preferințele geopolitice ale electoratului, găgăuzii se așteaptă la îmbunătățirea condițiilor de trai, iar discursul despre simpatiile față de Federația Rusă, nu vor ține loc de foame prea mult timp. Irina Vlah va trebuie să demonstreze că poate ceva mai mult decât să iubească marele vecin de la Est.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s