Geopolitica, globalizare

De ce vin americanii? Miza „imperiului global”


Parlamentul României a abrogat hotărârea prin care era limitată prezența militară străină pe teritoriul național. În același timp, Washingtonul intenționează să trimită tehnică militară grea în Polonia, România și țările baltice. Astfel, americanii primesc liber mână liberă pentru a utiliza teritoriul „cordonul sanitar” după bunul său plac. Pretextul este clar: ipotetica intenție a Rusiei de a invada vecinii săi apropiați din apus și pericolul pe care îl reprezintă extinderea conflictului din Ucraina asupra statelor apropiate. Prin urmare, anume SUA ar fi acel garant al păcii și securității din regiune.

Desigur, intenția Rusiei de a invada Europa e o pură fantasmagorie, exact așa cum este o fantasmagorie și intenția Rusiei de a invada Ucraina. Nu există niciun motiv, niciun pretext care ar determina Moscova să întreprindă un astfel de pas, mai ales după eforturile întreprinse de Rusia pentru apropierea sa de spațiul economic european. Kremlin are nevoie de piața de desfacere a Uniunii Europene și tehnologiile din Vest, iată de ce conflictele diplomatice nu sunt deloc convenabile Rusiei.

În acest caz, care ar fi motivul diseminării isteriei despre “invazia rusească” și desfășurarea trupelor americane în apropierea frontierelor rusești, care vor determina reacții simetrice, în perioada în care Germania depune eforturi pentru rezolvarea conflictelor pe cale diplomatică? Qui prodest? Cui i-ar conveni toată această mascaradă, în care țările mici din Estul Uniunii Europene sunt transformate în carne de tun, într-un război care nu le aparține?

Răspunsul este unul singur: SUA și corporațiile transnaționale. SUA se află în plin proces de negociere a Tratatului Transatlantic cu UE și a Tratatului Transpacific cu China, în urma căruia Imperiul American ar putea să-și extindă frontierele economice pe întregul bloc eurasiatic, de la Vladivostok, până la Dublin. Apropierea dintre UE și Rusia sau Germania și Rusia, reprezintă un adevărat pericol pentru această strategie. Astfel, crearea unei stări de insecuritate, provocarea conflictelor diplomatice dintre Est și Vest, militarizarea „cordonului sanitar”, pulverizarea elitelor politice din statele din Europa de Est și înlocuirea lor cu marionete docile, vânarea “oamenilor vânduți rușilor”, exploatarea conflictelor regionale și a prejudecăților istorice, reprezintă pașii întreprinși de Casa Albă pentru crearea condițiilor prielnice pentru semnarea Tratatului Transatlantic, împotriva căruia se ridică producătorii mici și mijlocii din toată Europa. Iată de ce astăzi SUA are nevoie de un conflict pe teritoriul Europei, pentru a-și duce la capăt expansiunea econimică.

Ce câștigă România sau Republica Moldova din tot acest spectacol? Dincolo de pericolul economic, pe care îl poate aduce spațiul economic comun euroatlantic, aceste state sunt forțate să devină pioni într-un joc global. Dacă Chișinăul și Bucureștiul privesc harta regională și pun speranța în rezolvarea problemelor de ordin regional și local, Washingtonul privește la harta lumii, în care Europa de Est nu este decât o piesă de sacrificiu într-un joc mai mare. Nu de securitatea sau corupția României, Poloniei și țările baltice sunt preocupați americanii, ci de combinația la nivel global, de pe urma căreia ar putea instaura un Imperiu global al corporațiilor transnaționale. Dacă acest plan va reuși, Rusia va fi prinsă în menghina celor două spații economice mari,  în fața cărora va trebui să capituleze, mai devreme sau mai târziu. Această este miza. Rămâne să ne întrebăm cât de mult vor accepta țările europene să-și sacrifice interesele și viața de dragul Imperiului.

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s