Politica

Populism cu iz „european”


Mi-e scârbă de steagul albastru care mai flutură deasupra mulțimilor amețite. Mi-a scârbă de discursurile despre „viitorul european”, care iată-iată va veni. Aștept politicieni care vor abandona toate aceste sechele propagandistice și populiste și în loc să evoce autoritatea unui stat sau organizații străine, să folosească așa expresii ca “Eu voi face”, “Eu sunt responsabil” etc.

Cine nu are autoritate și credibilitate, își împrumută alta. Anume din această cauză avem ceea ce avem. Să ne amintim de ultimile alegeri parlamentare, în timpul căreia oamenii erau îndemnați să voteze “pentru viitorul european”, eclipsând orice discuții despre furturi, abuzuri și corupție. “Trebuie să-i tolerăm de dragul integrării europene” ni se spunea, iar oamenii naivi au crezut, dându-și votul pentru cei care reprezintă cancerul societății noastre.

Problema nu e atât în opțiunea europeană, cât în transformarea acesteia într-o ideologie, într-un discurs dominant, într-o tehnologie de manipulare, pentru cei care nu sunt capabili să ofere o guvernare de calitate. Anume această obsesie pentru populism, indiferent de natura lui, este rădăcina multor rele.

Anul acesta vom împlini 16 ani, de când Republica Moldova a pornit pe calea integrării europene. De atunci lucrurile nu s-au schimbat spre bine, ci dimpotrivă – din mai rău în mai rău. De ce? Pentru că nu te poți aștepta nimic bun de la politicienii care se întrec în „europenitate”, în loc să se întreacă în onestitate și corectitudine.

Moldovenii au obosit de mesajele proeuropene, față de care au reușit să prindă alergie. Oamenii, indiferent de opțiuni politice și limba vorbită, așteaptă fapte și responsabilitate, nu jurăminte pe steaguri albastre.

Anunțuri
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s