Politica

3 mai, greșelile Platformei DA, a lui Chiril Gaburici, Igor Dodon și PCRM


Greșala tactică platformei DA:

Una din greșelile majore ale celor care coordonează platforma “Dreptate și adevăr”, a fost lipsa unui mesaj clar, care ar uni toți cetățenii, indiferent de preferințele politice, împotriva unui regim corupt. În cazul în care DA, se dorește a fi o voce a societății civile, era preferabilă atragere persoanelor atât cu viziuni de dreapta și de stânga, pentru a demonstra cu adevărat un caracter apolitic. Desigur, discursuri unionist și proeuropene nu puteau fi interzise sau evitate, însă menținerea unui pluralism ar fi o condiție necesară pentru consolidarea tuturor cetățenilor în jurul mesajului anticorupție.  Nu poți pretinde a reprezenta societatea sau poporul, dacă platforma pe care o inițiezi, se limitează la lozinci marginale, scoase din naftalină, respinse de o bună de parte a cetățenilor, repetând greșala pe care au comis-o anterior așa-numitul “Congres Civic”, care a reunit exclusive persoane cu viziuni de stânga. Dacă nu e vorba de o greșeală tactică, am putea suspecta autorii platformei de inițierea sau susținerea unui nou proiect politic, ceea ce ar însemna că toate manifestațiile de masă nu au fost decât o „stratagemă preelectorală”, orientată spre un grup țintă sau un segment electoral concret. Dacă DA nu se va transforma într-un proiect politic, riscă să se consume foarte rapid, transformându-se într-un grup marginal și nostalgic.

Dacă DA se vrea cu adevărat o forță civică serioasă, primul lucru pe care ar trebui să facă, este reunirea forțelor de opoziție în jurul unui obiectiv. Doar când Voronin, Dodon, Usatâi, Ghimpu și Leancă se vor afla pe aceeași scenă, în fața mulțimii, promovând același mesaj, putem vorbi cu adevărat de o forță populară, care ar putea forța realizarea unor schimbări.

Greșala tactică a lui Chiril Gaburici:

O forță civică sau politică devine influentă nu datorită numărului de oameni pe care reușește să adune în stradă, ci de autoritatea pe care o primește. Să ne amintim de mitingurile masive organizate de PCRM acum câțiva ani, care s-au consumat în neant, fără a reuși să consolideze formațiunea politică și să-i adauge capital politic. Din momentul în care Chiril Gaburici a reacționat public la manifestația din 3 mai, a oferit o doză mare de legitimitate platformei DA, recunoscând-o drept o voce reprezentativă și unică a societății civile. Cea mai bună tactică ar fi fost tăcere și așteptarea.

Greșala tactică a lui Igor Dodon:

Igor Dodon nu a reușit niciodată să dea dovadă de gândire strategică, trăgându-și periodic câte un glonte în picior. În loc să se solidarizeze cu manifestanții din piață, îndemnându-i să se unească în jurul unor obiective concrete, a preferat să divizeze cetățenii în “unioniști” și “patrioți”, schimbând din nou accentul de la un mesaj anticorupție, la cel de ce tine de problema identitară și lingvistică. Din momentul în care forța motrică a manifestațiilor anticorupție erau oameni cu viziuni proromânești, cum putem interpreta mesajul lui Dodon: “sper ca aceste proteste să nu fie deturnate de unioniștii infiltrați în mulțime ”? Pe de altă parte, avem un exemplu bun al strategiei lui Renato Usatâi (chiar dacă e destul de stângace), care reușește să prindă atât la publicul „nostalgic-prorus”, cât și la cel „liberal-unionist”.

Greșala tactică a PCRM:

În pofida faptului că se declară o forță de opoziție, comuniștii au lipsit. Mai mult decât atât, nu au mimat nicio atitudine și nicio solidaritate, cât de mică. În această situație, chiar simpatizanții PCRM ar putea suspecta formațiunea de asociere cu o guvernare coruptă, pe care o criticau anterior. De ce comuniștii nu au susținut public protestele împotriva corupției? Probabil, această întrebare și-o pun majoritatea activiștilor și simpatizanților PCRM.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s